Синдикалната федерация на служителите в МВР осъди сблъсъците на част от протестиращите с полицаи снощи в София  и хвърлянето на различни предмети и взривни устройства по униформените. Като определи като право възможността на полицаите да се защитят като използват различни средства.

Ето и какво е официалното становище на синдикатите

Убедени сме, че намерението на повечето от хората, намиращи се на жълтите павета, беше да участват в мирен протест, в който да изразят ясно своите позиция и искания, и смята, че не са имали за цел да се стигне до агресивни сблъсъци с полицията. Въпреки това такива имаше и СФСМВР не може да не реагира на проявената агресия спрямо служителите на реда, която се изразяваше от хвърляне на предмети – павета, чадъри, дървета – през нанасяне на директни удари и хвърляне на бомбички, до използване на газ с неясен произход срещу тях. Подобно поведение във всяка една страна, в това число и в България, се смята за посегателство и насилие над полицай и е наказуемо, както и неизпълнението на полицейско разпореждане. Неприемливо и необяснимо е очакването на част от протестиращите, полицаите да бъдат бити и замеряни и да не реагират, използвайки помощни средства. Реакция, която е законна и цели лична защита и опазване на обществения ред.

Неприемливо е очакването на част от протестиращите служителите на реда да спрат да изпълняват законните си задължения и да им позволят да влязат в сградата на Народното събрание. Подобно очакване отчасти е разбираемо, тъй като полицаите също са граждани на Република България, но охранявайки институцията Народно събрание и носейки униформи, те са в друга роля – ролята на професионалисти, които полагат всички усилия, за да опазят обществения ред. Полицаите в ежедневието си се срещат със същите предизвикателства, с каквито се срещат и протестиращите, но да си полицай означава да опазваш реда и законността. Такива са ролята и призванието на полицейските органи във всяка една правова държава, каквато е и Република България.

Като организация, която през последните години е провела множество протестни действия, считаме правото на мирен протест за неотменимо право на всички български граждани. В същото време заставаме твърдо зад всички законосъобразни действия на нашите колеги, насочени към опазване на обществения ред и пресичане на опитите за провокация. Недопустими са внушенията на част от протестиращите, които обвързват исканията на СФСМВР, изразени на протест на 5 юли 2020 г., за достойно заплащане на положения извънреден труд и техните очаквания полицията да стане съучастник в метежи и бунтове. Нещо повече, СФСМВР винаги е подкрепяла справедливите искания на различни общности, когато те са били заявявани по законен начин и никога не е очаквала нищо в замяна, защото това са принципни позиции и отношения. Именно тяхната липса е една от причините за случващото се в България вече 56 дни.

УС на СФСМВР призовава и се надява да няма повече случаи на агресивно поведение и провокации от протестиращите към полицията. В противен случай това би принудило нашите колеги да използват сила и помощни средства, което би увеличило напрежението и изместило за пореден път дебата – от исканията на протестиращите към ролята и поведението на полицията. Истинският конфликт не е между протестиращите и полицията, като СФСМВР се надява и вярва, че протестиращите няма да позволят фокусът да бъде изместен и да бъдат заглушени гласовете на хората, които протестират с искания за справедливост и законност.