Бурният вятър продължава да нанася щети. Малко по-рано Ви съобщихме за нанесени сериозни щети в София вследствие на мощния вятър. Има множество сигнали за паднали дървета и клони, счупени стъкла.

Поради силните пориви на вятъра се е откъртила и мазилка от 45 ОУ "Константин Величков". Голяма част от изолацията се е стоварила на земята. В 97 СУ "Братя Миладинови", намиращо се в квартал "Люлин" пък е паднала дограмата на фоайето пред актовата зала, това става ясно от споделена в мрежата снимка. По непотвърдена информация няма пострадали, пише Glas.bg.

"Цялата дограма е паднала", е написала Галина Иванова, която е споделила снимката.

Много родители с право се притесниха за здравето на децата си, които се намират в учебните заведения. Част от тях настояват учениците незабавно да бъдат освободени от занятия.

"Страшно е! Децата трябва да бъдат освободени от занятия МИГНОВЕНО! При подобни бедствия трябват светкавични реакции на министерства и всякакви съсели по върхушката! Това е ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!", написа притеснена майка.

Друг родител пък отсече в коментарите под поста, че веднага тръгва към училището, за да прибери детето си.

Милена Павлова е на мнение, че учениците не следва да бъдат освобождавани от учебни занятия: "Това не е по-безопасно", категорична е тя.

"Ама моля Ви! Малко по-спокойно! Какво си мислите, че ще стане ако освободят всички ученици НЕЗАБАВНО, както настоявате? Аз ще Ви кажа - множество безконтролно тичащи деца из двора в бурния вятър... мислите ли, че е по-безопасно, отколкото да са си в класната стая? И колко от родителите ще се организират да си ги приберат? За малките говоря... та те ги пращат болни на училище, та за една паднала дограма... За щастие това е прозорец, който е над козирката. Но подобно нещо може да се случи навсякъде при такъв бурен вятър, нека не изпадаме в излишна паника!", гласи коментарът на Павлова.

Общо 69 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община.

Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силния вятър в столицата. От системата 112 са постъпили над 130 сигнала, предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централна градска част.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. 9 екипа на дирекция „Зелена система“ на Столична община работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20.

Във Враца пък обявиха частично бедствено положение. Малко преди обед бе съобщено, че поривите на вятъра там са над 130 км/ч.

От Летище София обявиха, че ще пренасочат четири пътнически полета за кацане в Пловдив. Това са самолетите от Меминген, Берлин, Париж и Варна. Полетите от Станстед и Тел Aвив са пренасочени за кацане в Букурещ. 

Пасажерите ще бъдат превозени до София с автобуси, уверяват от аеропорта. Кацанията в Пловдив неизбежно ще засегнат и обратните излитащи полети.

От "Морска администрация" пък отправиха предупреждение до всички екипажи на кораби в Черно море. Спред официалната информация вълнение на морето достига 4 бала, което би могло да бъде опасно за плавателните съдове. В предупреждението за силен вятър се казва още, че най-силен югозападен вятър, със скорост до 7 метра в секунда, има в района на нос Калиакра, нос Емине и Бургас, където видимостта е и по-слаба.

Днес прогнозата е за жълт код за силен вятър. Гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си и да бъдат внимателни, предупреждават властите.

Силният вятър изкърти изолация на училище в СофияНяма данни за пострадали деца