Родител твърди, че НУТИ-София е "почерняло" от дървеници. Ръководството на училището обаче отрича това.

Гневен родител разпространи информацията, че в Национално училище за танцово изкуство в град София е пълно с едни от най-нежеланите вредители - дървеници, пише GlasNews.bg. Твърденията си мъжът споделя от специално направен профил в мрежата, за да запази анонимност.

Александър Стефанов - зад това име се крие гневният родител. Според него ръководството и преподавателите на НУТИ не осъзнават сериозността на проблема относно разпространението на дървениците.

Мъжът твърди, че много от учениците са нахапани, а децата в общежитието, което се намира в сградата на училището, продължават да живеят с малките насекоми.

"Но освен в общежитието са плъзнали в цялата сграда на училището", твърди Александър, който написа още, че "ръководството на училището е "взело мерки", извикана е фирма за обезпаразитяване".

"Всеки средноинтелигентен човек знае, че борбата с тези гадинки е бавна и безкрайно трудна и едно пръскане съвсем не прави мястото безопасно за обитаване, но въпреки това децата продължават да учат в сградата", добави мъжът, който крие своята самоличност.

Александър споделя, че всекидневно децата носят в домовете си чанти и дрехи, дори народни носии за предстоящ концерт, които са потенциален транспорт за дървениците.

"Не искам и да си помислям колко семейства са застрашени!", пише още той.

Гневният родител твърди, че проблемът с дървениците усърдно се прикрива от ръководството на училището.

"Дано не съм единствения човек по нишката, който смята, че случващото се е пълен абсурд!

P.S. Публикувам този пост от специално направен за целта профил по надявам се разбираеми причини...", завършва публикацията си Александър Стефанов.

GlasNews.bg непременно потърси становище по казуса от ръководството на Националното училище за танцово изкуство. Г-н Бойко Неделчев, директор на НУТИ, отрича твърденията, разпространени в мрежата. Ръководството счита, че подобни твърдения целят компрометиране на училището.

От Националното училище за танцово изкуство уточняват, че има постъпил сигнал за наличие на дървеници в общежитието. Сигналът бил подаден на 20.02.2023 г. Дни по-късно обаче се е организирала дезинсекция и дезакаризация на стаите в общежитието.

"На 01.03.2023 г. беше извършена дезинсекция и дезакаризация на стаите в общежитието, класните стаи, зали и всички помещения в училището, за което имаме Протокол от фирмата, специализирана в областта. На 17.03.2023 г. отново се извърши дезинсекция и дезакаризация във всички помещения. Поръчани са нови матраци за леглата в общежитието, които би трябвало да са налични до 25.03.2023 г. На 08.03.2023 г. беше извършена проверка от СРЗИ по повод сигнал за наличие на дървеници, която установи, че няма видими следи от екземпляри на дървеници, за което имаме Констативен протокол от СРЗИ", посочват от НУТИ. 

Ръководството допълва, че са взели всички необходими мерки за справянето с възникналия проблем с дървениците, но посочват, че той няма как да бъде решен без съдейстието на родителите, които трябва да се погрижат дрехите и бельото на децата да бъдат изпрани минимум на 60° или предоставени на химическо чистене.

"Ако това не се извърши от всички родители, дървениците ще продължат да бъдат внасяни в училище, независимо от положените от нас усилия за справяне с проблема", коментират от НУТИ.

Относно твърдението за "много нахапани ученици" - от НУТИ уточняват, че имат информация само за една ученичка, която е споделила, че е нахапана от дървеници.

"Майката веднага я заведе на лекар, който е установил, че детето е нахапано от паяк (няма как да се установи дали е в училище или вкъщи)", добавят от столичното училище.

Към поста на Александър Стефанов, който твърди, че в училището има дървеници, са прикрепени и снимки. Предлагаме ви да ги видите:

Дървеницата (Cimex lectularius) е насекомо от семейство Паразитни дървеници. Дължината на тялото е около 8 мм. Въди се на всички континенти с изключение на Антарктида. Живее при умерени и тропически климатични условия и е известна от древността.

Температурата е важен фактор за тяхното оцеляване, тъй като за нормалното протичане на излюпването, развитието на нимфата и живота на възрастния индивид е необходима температура от 13-15°C.

Когато не се храни, Креватната дървеница се крие в дупки и пукнатини или други защитени места в къщи, курници или гълъбарници. Паразитира главно по хората, но и по прилепи, кокошки, гълъби, други птици и животни.