С множество полиция, полицейски линии и техника от сутринта е отцепена резиденция "Бояна", където днес ще се проведе съвещание на прокуратурата на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз".

Униформените за затворили за достъп пътните артерии в близост и се допускаха само заявилите присъствие над 700 представители на държавното обвинение в страната. Протестиращи се опитваха да създадат конфронтации и напрежение, ала опитите им бяха парирани от полицията. 

Припомняме, че днешното национално съвещание се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, входирана на 10 август, по повод "опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск", се отбелязва в съобщението.

За участие в Националното съвещание желание са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна. Покани да присъстват на Националното съвещание са отправени към представители на парламентарно представени политически партии, до президента, министър-председателя, министри, членове на Висшия съдебен съвет, до Инспектората към ВСС, както и до дипломатическите представителства на страните членки на ЕС, посочват от прокуратурата.