Жълтите павета в центъра на София отново пропаднаха. Въпреки обещанията, че този път всичко се прави прецизно, се оказа, че технологията отново не е подходяща и се налага пренареждане на някои участъци. Последният ремонт на пътното платно пред Народното събрание беше през лятото на миналата година, а участъкът беше пуснат за движение в края на септември.

Новите деформации по злощастния участък са заради така наречениите метални "Т" – образни профили, разположени по булевард "Цар Освободител". Те бяха сложени именно за да не се разместват паветета, но и тази технология се провали. От Столичната община са констатирали огъване на профилите, разместване на паветата и частично пропадане.

След като работната група е установила, че пропаданията са вследствие на поставените метални ленти е решено те да бъдат отстранени. Вече са премахнати 5, предстои демонтирането и на останалите.

Дейностите ще се извършват поетапно в часовете, в които има по-малко трафик, обясниха още от общината. След демонтирането на профилите работниците възстановяват керамичния паваж и запълват фугите с пясък. Гражданите са скептични, че настилката някога ще бъде наредена качествено и дълготрайно.

"Продължава това нещо, независимо че правят опити да оправят, но няма и да могат. Трябва да погледат в миналото как е било изпълнено като подложка и тогава да редят нови павета. Имаше една бетонова площ и върху нея на 70 - 80 см се редяха", обясни пред БНТ строителният инженер Веселин Чонин.

От общината казаха още , че възстановеният участък се наблюдава.