Задочен спор между кмета на София и Външно министерство се проведе днес по повод Деня на съветската армия и отбелязването й в столицата, което включи и делегация от посолството на Руската федерация у нас начело с посланика Елеонора Митрофанова.

Кметът на София Васил Терзиев заяви през деня пред журналисти в Народното събрание, че е получена нота да се предприемат съответните дейности по компетентност, което означава местната власт да осигури обществения ред - не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша", коментира Терзиев. В нотата пишело: "моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност". В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно, заяви Терзиев и отпрати журналистите за въпроси към Външно министерство.

"Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР", каза още кметът на София.

От Външно министерство пък заявяват, че не са предоставяли разрешения за организиране на подобни чествания и това не попада в компетенциите на Министерството на външните работи.

Според МВнР - в конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице.

От Въшно посочват и че съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, МВнР следва да бъде уведомено по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира с цел информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност.

Около 30-40 души са участвали в мероприятието днес, сред тях и посланик Елеонора Митрофанова, която пред БГНЕС заявява, че има разрешение за мероприятието. Отказва да коментира смъртта на опозиционера Алексей Навални, тъй като "засега няма никакви официални коментари", но определя всички казано до този момент, като евтини спекулации. По думите й, Навални е бил сериозно охраняван, а пък руските власти изобщо нямат никакъв интерес от смъртта му.

Сред тези, които положиха цветя пред паметника на съветския войн в "Лозенец" личат ръководителят на БСП-София Иван Таков, Светлана Шаренкова и малко симпатизанти, отново преди всичко на БСП.