Скандални записи на насилие в детска ясла в столицата. В тях се чува как служители обиждат и удрят 2-годишни деца. Последваха проверки и уволнения, предава Нова тв.

„Хайде, бе, смотльо!”. „Въобще не ме гледай така, сополанко!”. Това се чува на звукозаписи, направени от родители в 23-та детска ясла в София през лятото. А обидите са отправени от персонала към 2-годишни деца. Чуват се и удари. За това отношение повечето родители разбират чак днес. До момента са имали само съмнения, че в групата може да има вербална и физическа агресия.

„Започна да плаче изключително много, не искаше да го водим. Започна да си хапе ръцете и да придобива нервни тикове”, споделя Гергана Шкутова - майка на дете от детската градина.

"Чух записа вчера. Ми как реагирах - шокирах се, абсолютно откровено, защото това за мене един пример, освен за очевидно отвратително отношение към малки деца - това е пример за предадено доверие. Аз чувам и абсолютно разграничавам гласа на госпожата, която беше отговорна за групата на моето дете, чувам неговото име, чувам как го навикват и то без някаква основателна причина, чува се удар, това ми беше съвсем достатъчно", каза Александра Янкулова - майка пред БНТ.

"Разпознах гласовете, никой няма да си признае така без бой", коментира Ценка Бойкова - директор на 23-а самостоятелна детска ясла.

Александра разпознава детето си в записа. То получило удар заради неприбрана играчка.

„Ние пристъпваме с доверие, което сега се оказва, че е било излъгано. Тези жени всеки ден ни предават децата с една фалшива усмивка, а зад затворените врати виждаме какво се е случвало”, казва тя.

Ако подобно отношение към малки деца е системно, то може да доведе до травми в бъдеще, казват психолози.

За записите с насилие директорката твърди, че е научила днес.

„Разпознах гласовете, разпознах кои са хората и съответно още от днес приех методи, с които искам да предотвратя тези неща и да тръгнем по по-добър път напред”, обясни Ценка Бойкова.

Резултатът - две уволнени служителки и една медицинска сестра, отстранена от длъжност за година. Проверка последва и от Столичната община.

„Защото всички сме съгласни, че не е хубаво и въобще е недопустимо да се вика, да се натоварват деца в яслена и в крехка възраст, отделени от мама”, смята Моника Чеуз – директор на дирекция „Здравеопазване”, предава Нова тв.

Сигнал ще бъде подаден и до прокуратурата, за да се установи истинността на записите.