Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви пред Нова телевизия, че ситуацията с коронавируса в столицата е тревожна.

"От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда. По настояване на директора на Столичното РЗИ следващата мярка, ако се наложи, ще е затваряне на големи търовски вериги и фитнеси. През последното денонощие броят на новозаразените в София е по-малък, но въпреки това кривата върви нагоре", заяви Фандъкова. 

"Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се. На този етап има свободни места в лечебните заведения", заяви още кметът на София.

"В София никога не е имало пълен локдаун. Основната цел е да се намали събирането на много хора и да се даде възможност да се спазват мерките и да се осъществява строг контрол", добави Фандъкова. 

"Мерките в София от повечето хора се спазват, за което аз много благодаря. Това е най-важното и това може да помогне да не се стигне до много по-тежко затваряне", каза още Фандъкова.

"Ако трябваше да решавам за затварянето на училищата, от образователна гледна точка, бих предложила не само да се затворят последни, но и изобщо да не става това. Много ученици ми пишат за това", заяви кметът на столицата за училищата.