С тези посещения на папа Франциск, а преди това - и на папа Йоан Павел Втори, се изчиства негативният образ, който ни бяха създали, без да има България вина. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV.

"Щом и на папата намерихме кусур, и Господ да слезе, нещо ще измислим", възмути се министър-председателят.

"Той нарича нашия патриарх брат, свят човек. Отиде, поклони се, целуна кръста и иконата. И тръгвайки си, отново подчерта, че това, което прави България за единението, за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Изрично каза, че да се строят мостове, пътища и свързаност е много важна, включително и културната ни свързаност", обясни той.

По темата с бежанците премиерът Борисов заяви: "ЕС ме послуша за изнесените центрове за бежанци. В момента в Турция има 4 милиона бежанци". И увери, че с папа Франциск въобще не е ставало дума за целево приютяване на бежанци. "Това е лъжа, жълта новина, измама, гадост", категоричен е министър-председателят.

Относно кампанията за Европейските избори през май, премиерът уточни, че в програмата му през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие. 

По отношение на внесения сигнал от БСП в ЦИК и СЕМ с искане премиерът да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания, Борисов заяви: "И да бъда пратен в Белене и убит. Така са постъпил и с дядо ми. И с много дядовци така са постъпили".

По повод излязлата наскоро информация, че министърът на земеделието Румен Порожанов е купил апартамент за ниска сума през 2004 година, министър председателят обяси, че при най-малката нередност, ще го отрстрани. "Смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора".

Премиерът Бойко Борисов обясни също, че няма доверие на председателя на ВКС Лозан Панов, защото се изявявал като политическа фигура и прави коментар на политически теми. "Той трябва да си гледа съда", беше категоричен той.