Омбудсманът Мая Манолова даде старт на кампанията за закрила правата на децата, останали с един родител. Поводът е гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова.

Майката на три деца, чийто съпруг е починал, се обърна към омбудсмана с молба да бъдат подкрепени усилията за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Омбудсманът посочи, че има десетки случаи на български родители, лишени от подкрепа от държавата. Причината за това е, че починалият родител няма изискуемия стаж, а живият родител получава доход над гарантирания минимален доход. Така, за да получи едно дете подкрепа, родителят му трябва да получава доход под 130 лв. За да получи помощ от държавата, четиричленното семейство на Златина трябва да има доход от 260 лв. месечно.

Поради това Манолова настоя за законодателни промени - да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител на възраст до 25 години, както и за намаляване на изискуемия стаж на починалия родител.
Освен това Манолова настоява и за промяна на наредбата, с която се определя редът, по който децата с един родител получават стипендия в училище.

Манолова поздрави Златина за куража да прегърне достойната кауза за защита на правата на децата с един починал родител, пише news.bg. Златина разказа историята на бащата Добромир от Монтана, който претърпява катастрофа.  В резултат на това той остава прикован в инвалидна количка, година по-късно умира съпругата му. Детето му не получава нито наследствена, нито персонална пенсия, защото доходът му надвишава с 40,93 лв. гарантирания минимален доход.

Златина Хаджипанайотова настоя да започне усъвършенстването на българското законодателство в полза на децата на България, на всички деца загубили родители в нашата страна. "Нека нашите закони бъдат наравно с европейските", призова майката. 
"Ще очакваме отговор от институциите - каква е цената на страданието? Колко спестява държавата от това, че не предоставя персонални помощи на децата сираци?", заяви омбудсманът Мая Манолова.

2018-а започва с национална кръгла маса, на която да бъдат поставени проблемите, за да стане ясно колко са тези деца, какви са разчетите, какво ще струва това да бъде променено.