Турската лира падна до рекордно ниско ниво. Спадът е отчетен, след като централната банка намали основния си лихвен процент в четвъртък, което отприщи нов пристъп на пазарни сътресения. Според международни анализатори и специализирани издание това отразява дългата сянка, хвърлена от президента Реджеп Ердоган върху паричната политика.

Намаляването сега рискува по-нататъшни сътресения за лирата, която вече отслабна с повече от 16% спрямо долара, откакто губернаторът пое управлението на 20 март. Валутата падна до ново рекордно ниско ниво спрямо долара и се търгува с 1,1% по -ниско до 8,7537 към 14:25 часа. местно време. Това запазва рекордно ниската стойност от 19 стотинки за 1 лира спрямо българската валута.

Това ще доведе и до нов подем на търговията в Южната ни съседка. Първите уикенди след най-голямата вълна на гастербайтърси дават удобен прозорец за българите, които предпочитат пазарите и моловете в Одрин не само за нов есенен гардероб, но и за пълнене на хладилника. 

Междувременно Комитетът по парична политика в Турция намали ключовия си едноседмичен Репо лихвен процент със 100 базисни пункта до 18%. Репо лихвата е лихвеният процент, по който централната банка на държава отпуска пари на търговски банки в случай на недостиг на средства. Репо лихвата се използва от паричните власти за контрол на инфлацията.

Турската инфлация неочаквано се повиши до 19,25% миналия месец, като тласна реалния лихвен процент на страната под нулата за първи път от октомври. Но губернаторът Сахап Кавчоглу измести фокуса на политиката на банката към основната инфлация, която борави с нестабилните цени на основни продукти като храна и енергия. 

Ердоган обеща по-евтини разходи по заеми и по-бавна инфлация от този месец, и ако това не бъде реализирано би могло се стигне до уволнение на шефа на Централната банка. Кавчоглу, който запази показателя непроменен миналия месец, е четвъртият управител на централната банка от 2019 г. насам, като президентът уволни трите непосредствени предшественици.

Централната банка заяви, че неотдавнашното увеличение на инфлацията се дължи на преходни фактори и премахна обещанието да задържи основния си лихвен процент над инфлацията и да поддържа строга парична политика.

Банката също така подчерта важността на премахването на въздействието на шоковете в предлагането върху повишаването на цените и съсредоточаването върху „развитието на основната инфлация“ в изявление, придружаващо решението за лихвата.

Спадът на лирата запази двуцифрената инфлация в Турция от края на 2019 г. Така лирата достигна ново рекордно ниско ниво спрямо щатски долари при изненадващо намаление на лихвения процент.