
Агнешкото месо е едно от най-търсените в дните преди Великденските и Гергьовски празници и е неизменна част от трапезата за два от най-големите християнски празници. Малко преди официалните почивни дни са започнат, пловдивските месарници и големите вериги магазини вече са заредили витрините си с всичко необходимо за трапезата.
Пазарите в града също са извадили най-добрата си реколта и привличат клиенти с пресни зеленчуци и плодове.
Традицията за Великден и Гергьовден повелява, че на трапезата ни трябва да има агнешко месо, дроб сарма и зелена салатка. Относно десерта, задължителни са козунакът и курабийте.
Колко обаче ще ни струват празниците в цифри през 2021?
Ето какво установи проверка на Trafficnews:
Тази година цената за килограм живо тегло варира от 6 до 8 лева, подобно на миналата. Овцевъди коментират, че цената се определя и от района, в който е фермата, а много оферти за продажба на живи агнета има и в интернет.
Една от най-ниските цени на дребно за цяло агне предлагат месарски магазини на Четвъртък пазара - 15,40 лв/кг.
В други, специализирани магазини за месо в Пловдив, килограмът на агнешкото върви от 16 до 16,50 лева. Агнешката глава, пък е на цена от 3 лева за брой.
"Цената на агнешкото месо тази година е по-висока спрямо миналата. През 2020 го продавахме за 15 лева, а тази година е 16,50 лв/кг. Масовото пазаруване и напливът, както винаги, ще започне следващата седмица, дни преди Великден, а към момента пловдивчани все още се информират. Голяма част от хората предпочитат да си вземат цяло агне и всички те остават за следващата седмица, тъй като няма къде да го съхваняват. Голям е и интереса към агнешките плешки и бут." - споделя пред Trafficnews собственик на специализиран месарски магазин.
Той допълва, че според него и според статистиката COVID кризата не е повлияла на покупателната способност на българите и трапезата ще бъде такава, каквата е всяка година що се отнася до продажбата на свинско и агнешко.
А как да познаем качеството агнешко месо? "На първо място, синият печат е предпоставка, че месото е българско. Трябва да обърнем внимание и на самия вид - дали е свежо и да разпитаме служителите на магазините дали е от България, дали е замразявано и т.н. Ние имаме сертификат, показващ от коя част на България е месото и би следвало всички наши колеги да имат. Пожелавам на всички българи весело посрещане на празниците, да са живи и здрави, да гледат по-позитивно на живота и да не се страхуват." - завърша шеф месарят.
В "Billa” плешка се продава за 14,00 лв/кг, а бут - за 15,00 лв/кг. В „Lidl” за агнешка задна четвъртина искат 16,49 лв/кг, а за предна 14,49 лв/кг. Агнешкият котлет с ребра, пък е на цена 12,49 лв/кг.
Агнешкото в магазините на „Т Маркет" се продава да цени от 13,49 лв/кг и 15,99 лв/кг.
Дроб сармата в почти всички специализирани магазини и големи хранителни обекти варира между 7 и 8 лева за килограм, като в сравнение с изминалата година не се наблюдава скок в цената и.
Така за агнешка плешка и дроб сарма миналата година великденската трапеза е излизала между 40 и 50 лв. Толкова се очаква да бъде и сега.
Накъде сме и без традиционните яйца, които боядисваме в различни цветове, избирайки си най-големия "борец" измежду тях?
В масовите магазини белите кокоши яйца се продават от 20 до 40 ст. бройката, но ако се разтърсим по-обстойно може да ги намерим и на по-сносни цени.
Задължителна част от трапезата за идните празници е и салатата. Най-предпочитана от българите е зелената салата, но други залагат и на сладките розови домати.
Дни преди Великден, марулите се продават между 60 стотинки и 1,50 лева, в зависимост от големината, а връзка зелен лук от 40 до 60 стотинки. Цената на репичките варира от левче до 1,20 лева, а цените на краставиците по пазарите масово са 3,50 лв/кг.
Масовите магазини привличат клиенти с промо краставици, като предлагат килограма им най-евтино за 1,45 и стигат до два лева.
На ОП Общински пазари Тракия 2 едър розов домат се продава за 5 -5,50 лева за килограм, където търговците се кълнат, че са български.
Зеленчукът може да се намери и за 2,49 лева килограма - колкото e на промоция в някои от големите търговските вериги. Цената на обикновените домати е 3,50 лв/кг, а на борсата в Първенец цената им е от 1,90 до 2,80 лв/кг.
Поглеждайки щандовете, забелязваме и добре изглеждащият пресен картоф, който се предлага на цена от 4 лева за килограм.
Какво е Великден и без вкусните козунаци и курабийки?
През 2021 година цените на козунаците по хипермаркетите варират от 1,79 лева ди стигат до 7,50. Най-евтин е обикновения козунак, а тези, в които има добавени ядки, стафиди или мармалад са една идея по-скъпи.
От 5 лева до 7 лева е цената на 500 грама козунак, приготвен и изпечен във фурна. В пекарните се предлагат и други разнообразни предложения на вкусния великденски десерт.
Козунакът със стафиди, партокалови корички или локум струва 5,50 лева, а този с шоколад е на цена от 6,00 лева. В някои от сладкарниците, обаче цените за същите видове варират от 10 до 16 лева.
За козунак с белгийски шоколад 600 гр. ще трябва да си приготвите 10 лева, а италианският панетон на натурална дълга ферментация 500 гр. струва 12 лева.
Отново в зависимост от това дали са натурални, с ядки, мармалад или поколад, пликче с курабийки по магазините може да си закупите на цени от 1,69 до 2,00 лева.
Още от категорията

Всеки пети българин не си плаща здравните осигуровки, товарят спешните отделения

Огромни надценки на цените на храните в единични магазини

Защо работят българските пенсионери
Акценти





Вандалите от Смирненски са потрошили коли на две улици

Градове с бъдеще: Къде си струва да инвестираш днес?


