Агнешкото месо е едно от най-търсените в дните преди Великденските и Гергьовски празници и е неизменна част от трапезата за два от най-големите християнски празници. Малко преди официалните почивни дни са започнат, пловдивските месарници и големите вериги магазини вече са заредили витрините си с всичко необходимо за трапезата. 

Пазарите в града също са извадили най-добрата си реколта и привличат клиенти с пресни зеленчуци и плодове. 

Традицията за Великден и Гергьовден повелява, че на трапезата ни трябва да има агнешко месо, дроб сарма и зелена салатка. Относно десерта, задължителни са козунакът и курабийте

Колко обаче ще ни струват празниците в цифри през 2021?

Ето какво установи проверка на Trafficnews:

Тази година цената за килограм живо тегло варира от 6 до 8 лева, подобно на миналата. Овцевъди коментират, че цената се определя и от района, в който е фермата, а много оферти за продажба на живи агнета има и в интернет. 

Една от най-ниските цени на дребно за цяло агне предлагат месарски магазини на Четвъртък пазара - 15,40 лв/кг.

В други, специализирани магазини за месо в Пловдив, килограмът на агнешкото върви от 16 до 16,50 лева. Агнешката глава, пък е на цена от 3 лева за брой. 

"Цената на агнешкото месо тази година е по-висока спрямо миналата. През 2020 го продавахме за 15 лева, а тази година е 16,50 лв/кг. Масовото пазаруване и напливът, както винаги, ще започне следващата седмица, дни преди Великден, а към момента пловдивчани все още се информират. Голяма част от хората предпочитат да си вземат цяло агне и всички те остават за следващата седмица, тъй като няма къде да го съхваняват. Голям е и интереса към агнешките плешки и бут." - споделя пред Trafficnews собственик на специализиран месарски магазин.  

Той допълва, че според него и според статистиката COVID кризата не е повлияла на покупателната способност на българите и трапезата ще бъде такава, каквата е всяка година що се отнася до продажбата на свинско и агнешко. 

А как да познаем качеството агнешко месо? "На първо място, синият печат е предпоставка, че месото е българско. Трябва да обърнем внимание и на самия вид - дали е свежо и да разпитаме служителите на магазините дали е от България, дали е замразявано и т.н. Ние имаме сертификат, показващ от коя част на България е месото и би следвало всички наши колеги да имат. Пожелавам на всички българи весело посрещане на празниците, да са живи и здрави, да гледат по-позитивно на живота и да не се страхуват." - завърша шеф месарят.

В "Billa” плешка се продава за 14,00 лв/кг, а бут - за 15,00 лв/кг. В „Lidl” за агнешка задна четвъртина искат 16,49 лв/кг, а за предна 14,49 лв/кг. Агнешкият котлет с ребра, пък е на цена 12,49 лв/кг.

Агнешкото в магазините на „Т Маркет" се продава да цени от 13,49 лв/кг и 15,99 лв/кг. 

Дроб сармата в почти всички специализирани магазини и големи хранителни обекти варира между 7 и 8 лева за килограм, като в сравнение с изминалата година не се наблюдава скок в цената и. 

Така за агнешка плешка и дроб сарма миналата година великденската трапеза е излизала между 40 и 50 лв. Толкова се очаква да бъде и сега.

Накъде сме и без традиционните яйца, които боядисваме в различни цветове, избирайки си най-големия "борец" измежду тях?

В масовите магазини белите кокоши яйца се продават от 20 до 40 ст. бройката, но ако се разтърсим по-обстойно може да ги намерим и на по-сносни цени. 

Задължителна част от трапезата за идните празници е и салатата. Най-предпочитана от българите е зелената салата, но други залагат и на сладките розови домати.

Дни преди Великден, марулите се продават между 60 стотинки и 1,50 лева, в зависимост от големината, а връзка зелен лук от 40 до 60 стотинки. Цената на репичките варира от левче до 1,20 лева, а цените на краставиците по пазарите масово са 3,50 лв/кг. 

Масовите магазини привличат клиенти с промо краставици, като предлагат килограма им най-евтино за 1,45 и стигат до два лева. 

На ОП Общински пазари Тракия 2 едър розов домат се продава за 5 ​-5,50 лева за килограм, където търговците се кълнат, че са български. 

Зеленчукът може да се намери и за 2,49 лева килограма - колкото e на промоция в някои от големите търговските вериги. Цената на обикновените домати е 3,50 лв/кг, а на борсата в Първенец цената им е от 1,90 до 2,80 лв/кг. 

Поглеждайки щандовете, забелязваме и добре изглеждащият пресен картоф, който се предлага на цена от 4 лева за килограм.

Какво е Великден и без вкусните козунаци и курабийки?

През 2021 година цените на козунаците по хипермаркетите варират от 1,79 лева ди стигат до 7,50. Най-евтин е обикновения козунак, а тези, в които има добавени ядки, стафиди или мармалад са една идея по-скъпи. 

От 5 лева до 7 лева е цената на 500 грама козунак, приготвен и изпечен във фурна. В пекарните се предлагат и други разнообразни предложения на вкусния великденски десерт. 

 

Козунакът със стафиди, партокалови корички или локум струва 5,50 лева, а този с шоколад е на цена от 6,00 лева. В някои от сладкарниците, обаче цените за същите видове варират от 10 до 16 лева. 

За козунак с белгийски шоколад 600 гр. ще трябва да си приготвите 10 лева, а италианският панетон на натурална дълга ферментация 500 гр. струва 12 лева. 

Отново в зависимост от това дали са натурални, с ядки, мармалад или поколад, пликче с курабийки по магазините може да си закупите на цени от 1,69 до 2,00 лева.