Топлото време ще се задържи до края на седмицата. Това съобщиха за Trafficnews.bg от Националния институт по метеорология и хидрология.

От там уточниха, че температурите са обичайни за този период от годината. По данни на института в архивите могат да се открият данни, с достатъчни близки до тези температури стойности.

Най-високата температура за месец март, измервана някога в страната ни, е 35,7°C във Враца през 1952 г.

Най-ниската температура измервана през 3-тия месец от годината в България също е отчетена във Враца (-30,2°C), но през 1929 г.

По думите на дежурният синоптик, такива затопляния са обичайни и характерни за умерения климатичен пояс. Бавно и полека природата се нагласява към идването на пролетта.

До края на тази седмица температурите ще са по-високи от обичайните за м. март. Най-високи стойности се очаква да бъдат измерени в петък, когато в повечето райони в страната ще са между 20°C и 25°C.

Като изключим бърз атмосферен фронт, който ще премине през нощта срещу сряда, не се очакват валежи до края на седмицата.

Идната събота отново ще има повече облаци и на места ще превали дъжд, но този процес ще е сравнително бърз и няма да промени съществено усещането за пролет.

Другата седмица обаче нещата ще се променят драстично, като времето след 11-12 март ще е по-динамично.

Ще превалява - първо в понеделник срещу вторник, след това в четвъртък и по-нататък. Тогава в планините ще падне нов сняг.

Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат в порядъка на 9°C - 14°C.

Синоптиците от НИМХ коментираха резките смени във времето с активизирането на средиземноморските циклони.