Столичният общински съвет гласува днес рекордно голям бюджет на София за 2019 г. В годината на местни избори столицата ще разполага с 1,75 млрд. лв., което е близо 300 млн. лв. повече от 2018 г. Очаква се дори сумата да достигне 1,8 млрд. лв. в зависимост от събраните данъчни постъпления.

Бюджетът беше приет след три часа и половина обсъждане и бурни спорове. В крайна сметка "за" гласуваха 40 съветници, "против" бяха 18 . Недоволни от предложения проект бяха представителите на БСП, "Политическа група 5", част от реформаторите и коалиция Сердика. 

„Бюджетът е лишен от политика и разделя София на две скорости- жълтите павета и крайните квартали”, заяви Иван Таков от БСП. Неговият съпартиец Николай Николов пък обясни, че реално бюджетът е 1,5 млрд. лева, защото има 200 милиона, които не са оползотворени миналата година. 

Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов контрира, че преходен останък е нещо съвсем нормално.

"Тази година в останъка влизат 60 млн. лева заеми, които ще използваме за строителството на метрото. 31 млн. са останали от продажбата на Общинска банк. Около 40 млн. има от различни обекти, където средствата бяха върнати. Така че въпреки, че преходният остатък изглежда голям, всъщност е нормален", разясни Барбалов.

По време на дебатите критики имаше по всяко перо от бюджета - строителство, екология, спорт и здравеопазване.

Още недоволство от опозицията имаше заради начина, по който се внася доклада. Според общинските съветници от БСП и ПГ5 той се изготвя от администрацията и опозицията не участва в саздаването на политики по бюджета. Те настояват общинският бюджет да бъде сформиран както държавния.

От групата на БСП  заявиха, че те не са внесли предложение за алтернативен бюджет, но ще го направят след местните избори. не.

Според предвидените пера в одобрения бюджет за ремонти на улици са планирани 550 млн. лв.

68 млн. лв. са заделени в бюджета за образование. От тях 19 млн. лв. са за реконструкция и изграждане на 15 детски градини в няколко квартала. Други 9 млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища.

Над 51 млн. лв. ще са инвестициите в ремонти на улици и булеварди. 17,6 млн. лв. ще отидат за ремонт на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска", а 4,5 млн. лв. са предназначени за улично осветление. 

Според план-сметката над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. 

За чистотата на града са планирани 130 млн. лв., като от тях 111 млн. лв. са за почистване на улици и сметосъбиране, а 8,6 млн. лв. са предназначени за почистване на междублокови пространства. Поддръжката на зелени площи ще струва 13 млн. лева, а 15 млн. лв ще са за ново озеленяване. 

Бюджетът на София набъбна с още два милионаС увеличението ще се закупят още мотриси и ще се строят 9 центъра за възрастни