България не е свързана по никакъв начин с взривените комуникационни устройства в Ливан и Сирия, заяви шефът на ДАНС Пламен Тончев в Пловдив. Името на страната по никакъв начин не може да бъде замесено в това, което излезе по чужди медии, каза той.  

По-рано днес от Държавна агенция "Национална сигурност" разпространиха информация до медиите, в която съобщиха, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17.09.2024 г. в Ливан и Сирия.

Относно ситуацията с взривените в Ливан пейджъри, вътрешният министър категорично заяви, че няма митнически продукти за Ливан и Сирия, които да са обмитявани в българските митници. „Няма и друга информация, няма установена и съпричастност на лица“, допълни служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Трансферът на паричните средства са от дружества, които не подлежат на мерките на ЕС. Установено е движение на средствата, но няма съмнения по произхода им, те не са свързани с мерките против тероризма“, допълни шефът на ДАНС.