Надрусан син на ромски барон скара шефовете на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Курило и Центъра за спешна медицинска помощ. За разправията стана ясно от гневно послание във Фейсбук на  д-р Цветеслава Гълъбова, която е директор на психиатрията.

Според нея след като лекар се усъмнил, че един от психично болните пациенти има хепатит А, от „Св. Иван Рилски” се опитали да осигурят транспорт. Психиатрията обаче разполагала само с леки коли, които след това не могат да бъдат дезинфикцирани. Затова молят за линейка на Спешна помощ, но получават отказ със съвет да се иска разрешение от шефа на ЦСМП в София д-р Георги Гелев.

„Разговорът ми с него беше абсурден и неочакван за мен - пълен с наглост и арогантност. Та, въпросното лице /без притеснение го наричам така/ след като му се представих коя съм, каза "Е, и?". Реших, че не съм чула добре и повторих за какво го търся, отново "Е, и?" след което каза "А вие вчера ми върнахте ЛУДИЯ, нали.  

Визира случай от късно снощи(понеделник), когато към нашата болница е насочен пациент с възбуда след употреба на психоактивни вещества, придружен от ДЕСЕТ полицаи, които го държат имобилизиран в линейката. Самите те не изразяват съгласие да остане в отделението за мъже, тъй като виждат, че няма охрана - дежурен е един санитар и една сестра, и на практика са застрашени останалите болни.

Отделен въпрос е, че при предишна хоспитализация, съм получавала заплахи от бащата на същото това момче на лични съобщения във вайбър. Няма да цитирам естеството на заплахите - не бяха за живота, а със сексуален характер. Та, понеже сме отказали приема, Г-Н ГЕЛЕВ, отказа линейка и ме посъветва "Ами като ви трябва линейка, си купете. Ние не извършваме междуболничен транспорт". Това е”, пише д-р Гълъбова. И си пожелава  "повече никога да не се сблъскам челно с арогантност от самозабравили се здравни МЕНАЖЕРИ". 

Буйстващият пациент, който е докаран видимо надрусан в психиатрията, е син на ромски барон. Той е бил приеман за лечение в Курило, но тогава баща му се опитал да го извади от там със заплахи и натиск, научи TrafficNews.bg.  

31-годишният ром бил закаран в понеделник от полицията в Спешна помощ, защото бил видимо неадекватен и твърде агресивен. 

От ЦСМП неуспешно се опитали да намерят болница с психиатрично отделение, където да го настанят. След като получили отказ от няколко здравни заведения, накрая полицаите склонили да го приберат в ареста на Второ районно управление, където прекарал нощта. Сутринта след намесата на баща му е настанен в Александровска болница.

Разправиите между ЦСМП и другите болници за превоз на пациенти вървят пък още от миналата година. В края на 2018 г. д-р Георги Гелев изпратил предупредителни писма до всички столични здравни заведения, че Спешна помощ повече няма да извършва междуболничен транспорт поради недостиг на линейки.

"Преди време аз поисках от здравното министерство да предостави на нашата болница линейка за неотложни случаи, но получих отказ. Затова и в конкретния случай с болния от хепатит наш пациент нямах друг вариант, освен да търся лонейка от Спешна помощ. Поради това останах много шокирана от реакцията на колегата д-р Гелев. Вече съм подала жалба в здравното министерство, като настоявам и да се реши как ще се процедира при друг подобен случай", обясни д-р Гълъбова пред TrafficNews.bg. 

Тя е категорична, че е нямало как да рискува и приеме буйстващия пациент вечерта в понеделник, защото психиатрията не разполага с изолатор и присъствието му щяло да създаде опасност за всички останали в психиатричната болница.