Със заявки за консенсус по Закона за вероизповеданията приключи срещата при премиера Бойко Борисов, който събра на едно място главния мюфтия Мустафа Хаджи и патриарх Неофит в Министерския съвет.

Срещата идва на фона напрежението около Закона за Вероизповеданията. В петък парламентът прие на първо четене поправки, които опрощават със задна дата задълженията на регистрираните религии към държавата.

Пито – платено! Парламентът опрости 8 млн. лева на МюфтийствотоЗаконопроектът мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, вбеси Обединените патриоти

По предварителни данни задълженията на Мюфтийството са на стойност около 8 млн. лева.

Законът предизвика брожения, а премиерът обяви, че ще направи всичко, за да запази етническия мир. След срещата днес подобна заявка даде и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

"Дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 година насам. Те са стари задължения, върху които текат лихви. Специално със счетоводните въпроси не се занимавам", заяви след срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той е на този пост от 2005 година и всъщност натрупването на дълговете е станало по време на неговите мандати.

Мюфтийството съвсем не сиромахомилства. Дава под наем 4700 обекта!Експертът по вероизповеданията Николай Панков призова президента да не мълчи по въпроса

По думите на Хаджи обаче приходите на Мюфтийството са крайно недостатъчни, за да покрият разходите им.

"По-голяма част от Вакъфските имоти са одържавени и не са възстановени, така че приходите са крайно недостатъчни", настоя главният мюфтия.

Той на няколко пъти призова да се пази мира, който не е даденост. Нито той, нито Негово светейшество патриарх Неофит обаче уточниха с какво е заплашен етническия мир у нас.

"Благодарих на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизпведанията и нека бъдем с отворени отношения", заяви Негово светейшество.

Православната църква е изложила своите искания за ремонт на патриаршенския храм "Свети Александър Невски" и Зографския манастир. Църквата намекна, че подкрепя измененията в закона за вероизповеданията.

"Трябва да се започне отначало, за да може да се реализира така добре замисления проект в закона за вероизповеданията и именно тази част – да се финансират текущи разходи и да се поемат заплатите на свещенослужители. По този начин напълно да се изключи възможността от външно финансиране", коментира главният секретар на Българската Православна Църква Митрополит Герасим Мелнишки.

По негови думи православната църква работи добре с кабинета и ще реализира и други проекти за подпомагане на храмове.

За да стане окончателно факт Законът за вероизповеданията, той трябва да мине и на второ четене през пленарната зала. Шансовете за това изглеждат реални, ако БСП не се върнат парламента. Червените са против, категорично срещу текстовете са и от Обединените патриоти и "Воля".

Нинова: Нито дума не е ставала да се опрощават задължения на МюфтийствотоГЕРБ управляват с ДПС и Обединени патриоти, заяви лидерът на БСП

ДПС и ГЕРБ обаче ги подкрепят, а на фона на отсъствието на червените от зала мнозинството им изглежда лесно.

Снимка: Министерски съвет