16-ият поход в памет на ген. Христо Луков, по-известен като Луковмарш, вдигна на крак полицията в София днес. Събитието е с начален час 17.30 часа, а сборният пункт е на пилоните пред НДК. Негов организатор е Български Национален Съюз, оглавяван от Боян Расате. Мотото на тазгодишната проява е „Не се гаси туй, що не гасне!“.

За втора поредна година кметът на София Йорданка Фандъкова забрани планираното факелно шествие в памет на ген. Луков. През седмицата тя каза, че е съгласувала само поставянето на цветя на паметната плоча на генерала на ул. „Тракия“ №1. От БНС обаче обжалваха забраната пред Административния съд. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов увери, че СДВР ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София. Заради това ще има засилено полицейско присъствие по маршрута, по който възнамеряват да преминат почитателите на ген. Луков.

Против провеждането на Луковмарш се обявиха много обществени организации, а в столичния общински съвет БСП осъди шествието с декларация. В социалните мрежи пък беше свикано контрашествие "Без нацисти по улиците ни".

Причините за реакциите е спорната репутация на генерал Христо Луков, който се счита за отявлен привърженик на идеите на нацизма у нас. Той е бил министър на войната в Царство България в периода 1935-1938 година и ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони. Убит е на 13 февруари 1943 г. пред дома му в София от комунистическа бойна група. Почитателите му обаче го смятат за голям пълководец и родолюбец. 

Междувременно организаторите на Луковмарш са качили на сайта за събитието стриктни инструкции към участниците в шествието. Сред тях е да не се употребява алкохол и да не се носят знамена, транспаранти, дрехи и значки, които са забранени от закона. Всички мобилни телефони трябва да бъдат изключени, а по време на мероприятието "не се яде, не се дъвчат дъвки и не се пуши". Специално внимание е отделено на отношението към медиите. Разпореждането е категорично:

"Не давайте изявления на присъстващите журналисти при никакви обстоятелства. За това има упълномощени лица, които са по-добре подготвени. Това естествено не означава, че нямате право да им кажете защо участвате в това възпоменание, но излишните приказки на теми различни от повода, по който сме се събрали, са нежелателни и най-често могат да бъдат използвани срещу самото възпоменание по-късно", съветват организаторите.

Участниците могат и да си закупят значка с лика на генерала за 8 лева, толкова се харчи и негов портрет. Лепенките с Луков са по пет лева, а тениските са намалени от 18 на 10 лева.

И тази година от БНС очакват към шествието да се присъединят представители на националистически организации от Западна Европа.