Правителството продължава преговорите за изграждането на завод на „Фолксваген“ в България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев (2012- 2017 г.) след среща на автомобилния клъстър с премиера Бойко Борисов.

По думите му до момента страната ни е постигнала огромен успех. “Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си. Това че сме на финал с Турция е огромен успех за България. Докато не се подпише договор страната ни продължава да работи по темата”, настоя Плевнелиев.

Припомняме ви, че миналия петък, след заседание на Надзорния съвет на германския концерн, в редица медии излезе информация, че групата Volkswagen се спира на Турция като избор.

Информацията обаче не беше официално потвърдена от ръководството на холдинга, като се очаква компанията окончателно да обяви решението си в следващите месеци. Плевнелиев обяви, че на срещата с премиера е договорено да бъде изготвена нова стратегия за автомобилостроенето в страната с амбиция броят на заетите в сектора да се увеличи от 60 на 120 хиляди души.

Бившият държавен глава обяви още, че автомобилният клъстър и държавата са се разбрали за проект, при който в базата “Доброславци” да се изграждат елементи на тестово трасе за автономни автомобили и 5G мрежа. Също така в „София Тех парк“ ще бъде изградена 5G лаборатория, която ще се свърже към бъдещия европейски съперкомпютър, който ще бъде изграден у нас.