Средно около 13 000 българи всеки месец си купуват инвестиционно злато. Най-предпочитани са златните кюлчета, които имат превес над монетите. 2/3 от хората се насочват именно към кюлчетата.

Това каза пред „Телеграф“ Макс Баклаян - шеф на компания за търговия с инвестиционно злато и сребро и обмен на валута.

Най-много се търсят кюлчетата от една тройунция (31,10 грама), от 50 грама и от 100 грама. Цените им са съответно (към дата 16 септември) 4699 лева, 7546 лева и 14 946 лева.

По-големите кюлчета се търсят заради по-изгодната им цена – надценката над борсовата стойност е по-малка.

Възраст

Купуват хора от различни възрастови групи – от 20- до 70-годишните. Но търговците са забелязали, че колкото по-възрастен става човек, толкова повече злато е склонен да купи.

От една страна това се дължи на по-големите финансови възможности. 

От друга страна с напредване на възрастта хората залагат на по-сигурно и се насочват към по-нискорискови активи като златото.

Доходност

„Функцията на златото е да осигури сигурност. Но във времена, в които дългът на всички правителства расте толкова бързо, златото не само предлага възможност да съхраните спестяванията си, но и дава допълнителна доходност, тъй като целият свят, включително централните банкери, започват да се насочват към него.

Добивът на инвестиционно злато е стабилно, докато търсенето се е повишило над 6 пъти за 7 години. От една страна имате стабилно предлагане, а от друга търсене, което експлодира, това значи, че се вдигат цените. Така че златото не само ще съхрани покупателната способност, а ще донесе допълнителна възвръщаемост“, коментира Баклаян.