Община Варна няма да обжалва решението на Софийски градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на варненската община в Пловдивския панаир. Това става ясно от паст във фейсбук на кмета на морската ни столица Благомир Коцев. "Акциите засега остават в Община Варна и въпреки че „губим делото“, под моето ръководство администрацията няма да обжалва решението на съда" заявява Коцев. 

 Той е категоричен, че решението на предното ръководство на Общината, освен незаконосъобразно, е неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото. 

Ето и целият му пост:

Нещо повече: според съда през 2021 г. Общинският съвет е прехвърлил акциите при „тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)“. Решението на предното ръководство на Общината, освен незаконосъобразно, е неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото.

Пари, които ще платим всички ние.

Ако обжалваме и „изгубим“ отново, което е твърде вероятно, ще загубим още повече.

Толкова за Портних и неговото наследство. Единствено се чудя как така Общината губи дело, заради решение на Общинския съвет, но прокуратурата спира разследването срещу Портних по същия казус.

 

Тази седмица Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир- Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Съдът обаче не уважи искането на държавата тези акции да й бъдат възстановени. 

Делото, с което държавата поиска да си възстанови 29% от акциите на изложението, бе заведено миналото лято от Богдан Богданов в качеството му на министър на икономиката. 

Според мотивите за решението прехвърлянето е нищожно, тъй като е извършено при „тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)“.

Община Варна е осъдена да плати в полза на държавата близо 760 000 лева разноски по делото.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 14 дневен срок, но очевидно това няма да се случи. 

Акциите на Пловдивския панаир, които бяха собственост на Община Варна бяха апортирани в "Пълдинтур инвест" през 2021 г.  Това даде възможност на бизнесмена да увеличи дела си в Панаира, където дружеството е акционер, и от 50.3% да получи контролен пакет с  над 79.3% от акциите на Панаира. Веднага след това Богданов запорира акциите.