Главният секретар на МВР главен секретар Петър Тодоров подаде оставка. Заместникът му Станимир Станев също напуска министерството. 

"За съжаление, днес е поредният трагичен ден с тежък инцидент с наш колега. При неспиране на микробус, който се предполага, че има нелегални мигранти се осъществява преследване от колегите, които са на автомагистрала "Тракия", обяви на брифинг Тодоров.  

Пред медиите главен комисар Петър Тодоров посочи, че е крайно време за законодателни промени за трафика на хора, които да увеличат наказанията за тази дейност.

Той отбеляза, че всеки ден полицаите "с телата си и с живота и здравето си" спират мигрантската вълна и е крайно време за законодателни решения, които да ги защитават. Тодоров посочи, че сегашното законодателство е либерално и при 4000 образувани досъдебни производства за 2 години осъдителните присъди са над 2000, но осъдените са едва 175.

За по-малко от три месеца трима служители на МВР загинаха докато изпълняваха задълженията си по противодействие на мигрантската вълна, а един е с опасност за живота. На 25 август автобус, който превозваше незаконно влезли в страната чужденци удари полицейски автомобил, опитал се да го спре в Бургас. Загинаха двама души от местното районно управление. На 8 ноември служител на гранична полиция беше убит с ловна пушка, докато проверяваше дупка в оградата по границата с Турция.

"Всеки ден полицаите с телата си спират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни промени, които да им помогнат. Законодателствното в момента е много либерално. При такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, няма как резултатите да са различни. Ние обучихме колегите, снаряжихме ги, но трябва законодателната власт да покаже, че ще пази полицаите", заяви Тодоров. 
 
Все още не е ясно дали президентът ще приеме оставките.