От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 10%. Освен това в разера им завинаги ще влезе COVID бонусът от 60 лв., и компенсиращата добавка за над 1 млн. пенсионери, която е различна за всеки и варира от 1 ст. до 60 лв. За този изненадващ вариант се споразума управляващата коалиция във вторник.

По този начин никой няма да получи по-малка сума от сега, а за всички ще има увеличение.  За по-ниските пенсии увеличението ще стигне до 26%, а за по-високите пенсии, като тези от 1000 лв., ще бъде с 16%.

Така минималната пенсия ще стане 467 лв., а максималната пенсия ще е 2000 лв.,

Все още не се е взето решение какъв да бъде размерът на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност.

Социалната за старост ще е най-малко 187 лв.

През октомври ще има и ново увеличение. Първо максималната пенсия ще бъде 3400 лв., като тя ще се обвърже с максималния осигурителен доход. По този начин едва 1000 от най-богатите пенсионери ще останат ограничени от тавана. От началото на годината отпаднаха 3-те “златни години” и пенсиите се изчисляват само с дохода от 2000 г., затова максималният осигурителен доход се явява естествен ограничител на новоотпуснатите пенсии.

Залага се и втората стъпка - увеличение на пенсиите от 1 октомври. Преизчисляването тогава ще е на базата на швейцарското правило, като във формулата ще превалира или 100% ръстът на инфлацията, или със 100% този на осигурителния доход - който е по-висок, обясни финансовият министър Асен Василев. Ще се правят индивидуални изчисления за всички пенсии,за да се видят изкривяванията след 2008 г. Това ще изчисти неравенствата между стари и нови пенсионери. Това означава в годините с нулева или много ниска инфлация във формулата да се увеличи сериозно тежестта на осигурителния доход. Сега двата компонента са 50:50 в оригиналното швейцарско правило. Очаква се по този начин над 770 хил. пенсионери да получат по-високи суми и да се стопи разликата в парите на хора с една и съща професия, пенсионирали се в различни години, която в момента може да стигне и 50%. Така увеличението за някои може и да даде повече от 200 лв., но за други ще е далеч по-скромно, защото ще се отчита индивидуалният принос на хората.

Новият модел на швейцарското правило ще е постояна мярка след 1 януари 2022 г, предава 24 часа. Тогава то вече ще се прилага автоматично.

Опозицията вече критикува, че предложението ще доближи минималната до средната пенсия, която ще се отдалечи от максималната. Управляващите обаче обясниха, че с преизчислението от 1 октомври ще се изчистят неравенствата и увеличението тогава ще е според приноса на човека. Освен това в дългосрочен план минималната пенсия нямало вече да се вдига изпреварващо.  

Повишението на пенсиите от 1 юли и преизчислението им от 1 октомври ще струва около 1,5 млрд. лв. Предложението ще влезе за гласуване в Народното събрание, което ще вземе окончателното решение с гласуването на актуализацията на бюджета. 

За последните 12 месеца пенсиите ще се вдигнат 56%, което е със 167 лв., а по времето на ГЕРБ за 12 г. Минимална пенсия се е вдигнала със 100 лева, обясни в сряда премиерът Кирил Петков.