Премиерът Бойко Борисов видя в хакерската атака срещу сървъра на НАП  и повод за гордост. Това стана ясно от коментара му за задържането на 20-годишен младеж по подозрение, че стои зад източените данни.

"Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро, особено по отношение на информационните технологии", отбеляза Борисов преди заседанието на Министерския съвет.

"Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата", обърна се премиерът към финансовия министър.

"Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети. Такива хора, като задържания хакер, просто са вълшебници с невероятни способности. Както се разбра, това момче е работило както за държавата, така и за частна фирма", допълни премиерът. 

Той изказа благодарности към ГДБОП, чиито служители начело с шефа на отдел "Киберсигурност" Явор Колев разкриха още във вторник задържания младеж.

„За радост, все още имаме служители в тази сфера, чиито заплати са ниски, те са стари кадри, но заради честа на пагона го правят. Така че и на МВР, и на БОП ги похвалете, но това, което ми докладваха, просто е уникален този хакер“, призна премиерът.

„Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Не случайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите.

Съжалявам, разбира се, тези политически субекти, които само чакат нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП, отворена система е да улеснява гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбртанителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства. Срещу нас имаме уникални деца на световно ниво“, завършва разсъжденията премиерът.

Официално от ГДБОП: Има арестуван за хакерската атака срещу НАПЗадържаният работи в компания за киберсигурност