Туската лира регистрира ново историческо дъно от 6,6871 лв за 100 турски лири. Това е официалния курс на БНБ на турската лира спрямо лева, което прави 6,6 стотинки за 1 турска лира. 

Само за 1 месец турската валута е загубила голяма част от стойността си като курсът е варирал от 7,7 стотинки за 1 лира до днешните рекордно ниски нива. 

Тенденцията сочи, че е въпрос на дни валутата да падне до 6 стотинки за 1 лира. 

Междувременно българите, изкушени от главоломното поевтиняване на лирата, продължават да атакуват шопинг дестинациите в Южната ни съседка. 

Основните оплаквания са, че на борси, пазари и туристическите търговски обекти цените всеки ден се сменят спрямо курса на лирата към лева. 

"Колкото струваше един перилен препарат преди година, толкова е и сега, ако превалутираме към лева, въреки че цената в турски лири е много различна", обясняват запознати. 

Те съветват да се пазарува от правителствените супермаркети. Там цените са много по-устойчиви. 

"Освен по-изгодни цени, а не постоянно моделиране спрямо курса към лева, еврото и долара, там продуктите подлежат и на контрол. Не са малко случаите за измамени от случайни търговци, докато може да видите, че местното население също избира да пазарува по доказани супермаркети", казвазват гидове на шопинг туризма в Одрин и други близки южни градчета.