С близо 250 лева се е увеличила средната брутна заплата в България показват данни към края на септември месец. В края на месеца средното възнаграждение у нас е 1787 лева, докато преди година то е било едва 1543 лева. Това означава, че на фона на официалната инфлация от 18,7%, заплатите не успяват да догонят темпа на повишаващи се цени и бележат средно увеличение с около 15,8% за година. 

Най-големи остават средните заплати в IT секторът - 4191 лева, въпреки че изненадващо има леко понижение от 25 лева спрямо предходното тримесечие. При служителите в енергетиката средното брутно възнаграждение е 2554 лева, във финансовия и застрахователния бранш - 2533 лева. 

На дъното остават професиите, които изискват най-малка подготовка и опит. Персоналът в хотели и заведения взима средно 1069 лева на месец. 

На година база най-голямо увеличение в заплатите си са получили работещите в секторите на селското, горското и рибното стопанство - 17,8% до 1368 лв. и държавните служители и чиновници със 17,3% до 2118 лв. 

2.28 милиона души работят в България, сочат още предварителните данни на НСИ. Само за три месеца наетите са намаляли с 32 хиляди души. Тази промяна на пазара на труда се дължи предимно на сезонната заетост в хотели и заведения по морето.

Най-много българи продължават да работят в отрасъла на преработващата промишленост. Приблизително 20,5% от всички трудещи се са служители във фабриките у нас, които се занимават с подобни дейности. Вторият голям дял на трудова заетост заема сектора на търговия и ремонти на автомобили - около 17%

Ето и увеличението по сектори: