Между 4 и 5 процента ще се увеличи цената на електроенергията за битовите потребители от първи юли, като следствие от включените по-високи разходи на държавната ТЕЦ "Марица Изток - 2". Това обяви пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов, до 30 юни ще има окончателно решение за поскъпването на тока за следващият едногодишен период.

В началните разчети на КЕВР се предвиждаше увеличение от около 3,63% на цената на електроенергията за битовите потребители. Обаче след заповедта на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов да се включи допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", се очаква допълнително повишение с още 0,4-0,5%.

Според настоящите заявки, цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен период от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. ще останат непроменени. Това потвърди председателят на КЕВР, като допълни, че данъкът върху добавената стойност не зависи от регулатора и няма да бъде променен.

Относно бъдещето на регулирания пазар в България, г-н Иванов заяви, че няма да се сложи край на регулирания пазар през 2025 година. Той посочи, че регулираният пазар играе важна роля за сигурността и предвидимостта на цените за всички участници - както ббитови потребители, така и дребния бизнес. През 2022 година се наблюдаваше стабилност на цените на регулирания пазар през целия годишен период, докато на свободния пазар цените достигнаха стойност от 1000 лева за мегават-час.

Г-н Иванов посочи, че регулираният пазар в България няма да бъде прекратен нормативно през 2025 година, тъй като Народното събрание в края на 2022 година взе решение, което ясно постановява запазването на регулирания пазар до края на 2025 година, без да се определя точна дата за пълна либерализация след това.

Въпреки предстоящото увеличение на цената на електроенергията в България, КЕВР и другите съответни институции продължават да работят за постигане на баланс между достъпността на енергията и опазването на околната среда. Заедно с това, националните усилия се насочват към развитие и внедряване на зелени технологии и алтернативни източници на енергия с цел намаляване на въглеродните емисии и преминаване към устойчива енергийна система.

Окончателното решение относно цената на електроенергията за новия регулаторен период ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 30 юни, когато се очаква да бъде определена ставката и процентното увеличение. Това решение ще има важно значение за бъдещата енергийна политика в страната и ще засегне милиони битови потребители в България.