Икономисти предричат цената на златото на борсите да достигне 3000 долара за тройна унция през 2028 година - след 5 години. Това се равнява на около 96,46 долара за грам. По днешен курс на долар към лева, това се равнява на 173-174 лева за грам злато. 

Точно преди 5 години грамът инвестиционно злато у нас се е търгувал за 64,5 лева. Днес цената му е с 74% по-висока - 112,50 лева за грам. Така, ако прогнозите се оправдаят, поскъпването на ценния метал през следващите 5 години може да бъде между 50-60%. 

Ситуацията при среброто, което е по-рядък избор, тъй като златото принципно е схващано като актив с по-висока ценност, е почти същата. Преди 5 години грамът у нас се е търгувал за 0,79 лв, докато днес е със 79% по-скъп - 1,42 лв. за грам. Макар и с малко, инвестиционното среброто показва дори по-силно поскъпване от жълтия метал. 

Междувременно индексът на потребителските цени у нас показва, че за същия период от 5 години инфлацията е у нас е 36,6%. 

Ако преди 5 години сме закупили злато със 100 лева, днес ще можем да продадем същото количество злато за 174 лева. С тези 174 лева обаче можем да купил далеч по-малко, отколкото преди години, и все пак печалба ще имаме. За да избягаме от инфлацията 100-те лева трябва днес да са 136,6 лв. И това в много груби сметки, тъй като инфлацията е средна стойност на поскъпване на живота. Ние ще имаме 174 лева, което значи, че чисто сме спечелили малко под 40 лева за тези 5 години от инвестирани 100 лева. 

Ако не ги бяхме инвестирали обаче щяхме да сме на загуба с процента на инфлацията. Макар и с малко по-висока печалба, сметката при инвестиция в сребро би изглеждала по същия начин. Има само два проблема пред тази картина - единият, че теоретично няма гаранция, че ще има ръст или че ръстът на цената на ценните метали ще изпревари инфлацията. Вторият е, че в крайна сметка всички търговци на инвестиционни продукти имат покупна и продажна цена, която не е чиатата борсова, както и чейнджбюрата при обмяна на валута не дават банковия курс. 

Статистиката обаче показва, че като цяло това е един от най-сигурните методи да спестим парите си поне от обезценяване. За печалба нещата стоят по малко по-различен начин.

Прогнозите на икономисти при цена от $1972 за тройна унция злато днес са: $2000 до средата на 2024, $2500 до края на 2025,  $3000 през 2028, $3500 през 2031 и $4000 през 2033.

Достъпността до покупка на кюлчета злато и сребро и липсата на кой знае колко специфични условия за съхранението им, правят инвестицията в ценни метали все по-популярна сред населението у нас. Особено в момент на криза, опашките пред търговци на такива продукти, стават огромни. Специалисти обаче посочват, че това не е правилен момент за покупка, защото обикновено тогава цените са много над средните за историческия период и реално маржът между покупна цена и евентуална продажна няма да е благоприятен за инвеститора. При подобна покупка, от значение за финансовия ни баланс е за колко време смятаме да държим инвестиционното злато. Ако се наложи продажба скоро след покупка, често се оказва, че сме на загуба. От друга страна инвестицията ни е лесно ликвидна и може да бъде разделена - ако сме закупили няколко кюлчета, можем да продадем част от тях, а друга да запазим. 

Всички инвестиционни консултанти препоръчват по-богато портфолио от инвестиции, за по-голяма гъвкавост, сигурност, печалба и ликвидност.