В последните седмици един от най-актуалните въпроси е този за минималната работна заплата. Той беше повдигнат отново предвид, че спешно трябва да се приеме бюджет за 2023 година. 

Всъщност механизмът, по който се изчислява минималната работна заплата беше приет в предпоследния работен ден на 48-то Народно събрание. Беше предвидено за първи път изчислението да се приложи през септември 2023 година като тогава се изчисли каква ще е минималната работна заплата към 1 януари 2024 г. 

Формулата фиксира минималното възнаграждение като 50% от средното за страната на база период от 12 месеца. Взимат се двете последни тримесечие от предходната година и двете първи тримесечия от настоящата и се изчислява средна стойност, която се залага за минимална заплата от 1 януари на следващата година. Това е принципа и за да бъде изпълнен трябва да се използват данните на Националния статистически институт. 

Тъй като до момента практически не сме използвали механизма тук идват няколко въпроса - дали той няма да бъде променен преди за първи път да бъде приложен, дали ще бъде изпълнен спрямо сегашния план, и ако евентуално няма промяна на механизма, нито на приложението му по отношение на срокове, какъв резултат ще даде той. 

На първо място е трудно да прогнозираме дали механизмът ще бъде променен. Той не срещна голяма подкрепа нито сред бизнеса, нито сред синдикатите. От друга страна обаче бе гласуван именно от сегашните управляващи - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това обаче не изключва да бъдат внесени нови корекции в Кодекса на труда. 

На следващо място трябва да се има предвид, че новият механизъм реално бе приет без осигурен ресурс - няма бюджет нито за 2023, а е рано за този за 2024 година. Имаше и спор дали септември да се правят пресмятанията за 

Ако сегашните текстове останат в сила, както показват сметките? 

За трето тримесечие на 2022 година средната брутна месечна работна заплата е 1 743 лева. 

За четвъртото тримесечие на 2022 година средната брутна месечна работна заплата е 1 879 лева.

За първото тримесечие на 2023 година средната брутна месечна работна заплата е 1 882 лева. 

Въпреки че на практика второто тримесечие на 2023 /април, май и юни/ почти свърши, данните за средните трудови възнаграждения все още не са обработени и вероятно ще станат ясни най-рано към края на август. 

Ако приемем, че за тези месеци няма промяна на възнагражденията спрямо януари-март, то средната заплата за целия период ще е около 1835 лева. Така излиза, че се очаква минимална работна заплата от около 917 лева. 

Ако приемем, че има увеличение от 10% на заплатите през последното тримесечие, то тогава минималната заплата може да достигне и нива до 950 лева. 

Важно е да се отбележи, че според методологията минимална работна заплата за страната не може да е по-ниска от определената за предходната година. Очаква се да има индексация по тази форума за всяка нова календарна година.

От минималната работна заплата зависят обезщетенията за майчинство и някои видове болнични.