Общият индекс на цените на производител през юни 2022 г. нараства с 41.4% в сравнение със същия месец на 2021 година. Най-голям ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 83.2%, преработващата промишленост - с 29.9%, и добивната промишленост - с 18.7%. 

Цените на производител са един от предвестниците на потребителската инфлация, които икономистите използват за направа на прогнози. 

В преработващата промишленост значително повишение е отчетено при: производството на химични продукти - с 45.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33.7%, производството на хартия, картон и изделия от тях - с 32.2%

На месечна база повишението в производствените цени е 3.4%. Най-голям скок има при индустрията с дърво - с 6.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.2%, сочат данни на НСИ. 

Ако се разглежда произведеното само за българския пазар, инфлацията при прозводителите е 50% спрямо година. С други думи, ако преди година производството на един произволен артикул е струвало 100 лева, прозводствената цена на същия този артикул е 150 лева. 

Според бизнес климата в промишлеността основните затруднения за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сил. Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Позитивни са обаче прогнозите по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца. Средното натоварване на мощностите през юли е с 0.8 пункта под нивото от април и достига 75.5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.