Цената на инвестиционното злато е скочила с 9.22% за последните 30 дни. Това показва справка на международните пазари. Според един от най-големите портали това представлява учеличение от над 166 долара за количество от 1 оз, което към днешна дата се котира за 1,972.90 щатски долара, т.е. цената за грам е 63.43 долара.

Поскъпването на годишна база е над 16%. Предвид непрекъснатото обезценяване на еврото към долара, златото в страните, чиято валута е евро или подчинена на нея, както е и левът, виждат още по-сериозно поскъпване на благородните метали.

Сериозно увеличение на цената на златото имаше конкретно за последните 8 дни, през които започнаха военни действия на територията на Украйна. Исторически златото винагие е поскъпвало при кризи - било то военни, или икономически.

Българите също все по-често се насочват към златото като инвестиция. Първият сериозен пик на интерес на нашия пазар беше забелязан при ускоряващата се инфлация в последното тримесечие на миналата година. Тогава инвестицията беше мислена като възможност за съхранение на стойността на парите.

Липсата на обезценяване на спестяванията обаче вече не е единствен мотив за покупка. Военните действия и глобалните трансформации в икономиката, които настъпват заради невиждания исторически развой, карат мнозина да търсят варианти за вложение, които да им гарантират бърза и лесна ликвидност където и по света да се намират. Ценните метали са именно такива.

Есента на 2021 година швейцарско 50-грамово кюлче се продаваше от бълграски търговци за около 5000 лева. Днес цената му за закупуване е 5749 лв., а продажната 6013 лв. Физическа наличност обаче няма обаче няма, показва проверка на TrafficNews. 

Опашки се извиха пред официте на диларите в първите часове на войната, а интересът се увеличава с всеки изминал ден. Както в истерията по време на рязката инфлация преди няколко месеца, и днес най-разпространените кюлчета между 1-100 грама са изчерпани. Някои от диларите обаче предлагат предварителна онлайн покупка, въпреки че кюлчетата не са в наличност и обещават доставка в срок до 5 седмици.

Част от монетите са налични, но повечето инвеститори търсят кюлчета и нямат толкова сериозен интерес към монетите, които се търгуват с по-голям марж на продажна и изкупна цена.