Точно 49% от българите се обявява "за" въвеждането на еврото в България. Толкова са и против идеята, а 2% не могат да определят към коя графа спадат. Въпреки че обществото остава поляризирано, само за година поддръжниците на еврото са се увеличили с 5% за сметка на отхвърлящите валутата. Това показва ново проучване на "Евробарометър", което мери нагласите на населението в шестте държави, които все още не са се присъединят към Еврозоната. 

Това са България с национална валута лев, Чехия с чешка крона, Унгария с Форинт, Полша със злота, Румъния с лея, Швеция с шведска крона. Анкетата показва, че в общи линии най-скептични към въвеждането на еврото са чехите. 

Общата нагласа на шестте държави е 58% в подкрепа и 40% против въвеждането на еврото в страната им. 

Българите са посочили висока информираност - 60% считат, че са наясно какво ще се случи, ако националната валута бъде детронирана, срещу по-нисък рейтинг от 54% спрямо средната информираност във всички шест държави. 6% е ръстът на информираните българи спрямо 2022 година. 

Приблизително четири на всеки пет нашенци признават, че вече са използвали еврото като валута. Един на пет души обаче мисли, че няма да се адаптира при смяна на валутите. 

Интересно е да се отбележи, че 43% от българите считат, че последствията от въвеждането на еврото ще са положителни за страната. 51% от анкетираните пък си представят негативни сценарии. Това означава, че има хора, които парадоксално подкрепят въвеждането, въпреки че не мислят, че то ще има положителен ефект и дори мислят, че може да има отрицателен. 

Близо 80% от анкетираните считат, че ще има спекула с цените. Около половината нашенци /48% от анкетираните/ считат, че България ще загуби контрол върху икономическата си политика. 53% посочват, че въвеждането на еврото ще означава, че страната ще загуби част от идентичността си. 

Настроенията, вярванията, опасенията и подозренията на нашенци обаче странно се отразяват върху желанията им за приемане на еврото. Една четвърт искат незабавно приемане на валутата, близо 1/3 пък се придържат към тезата "Еврото е необходимо, но да го приемем след определено време". "Нека го приемем, но да бъде възможно най-късно" - протакат до последно 15% от хората. Според тайминга, едва 26% или отново една четвърт от населението не иска никога еврото да стане национална валута на България.