Разнообразна селекция от вина, храни и напитки от България, Италия и повече от 10 други държави могат да бъдат дегустирани до 25 февруари в Панаира. Всичко това се случва в рамките на специализираните международни изложения „Винария“ и „Фуудтех“, в рамките на които за 14-ти път е обособен и отделен щанд, представящ „Вкусове от Италия“.

Богата винена селекция на повече от 150 изложители от 17 държави бе представена днес по време на изложението за лозарство и винарство. Някои от производителите предложиха вина, произведени посредством необичайни технологии, като например първата сертифицирана винена напитка, узряла под звуците на музиката на Бетовен. Наред с традиционните вина и ракии, посетителите имат възможност да дегустират бял коняк, уиски, узо, както и алкохолни чайове, произведени по уникална технология, която, въпреки ферментацията, позволява на чая да запази полезните си свойства.

За пръв път е обособена и ВИП-зона, в рамките на която могат да бъдат дегустирани лимитирани серии вина. Повече от 10 процента от изложените напитки са от пловдивския регион.  През следващите 5 дни ще бъдат представени и вина от Азербайджан, а участниците ще могат да обменят опит и добри практики по време на организирани семинари и срещи. 

Посетителите имат възможност и да замезят от щандовете на гурме изложбата „Фуудтех“. Традиционни и чуждестранни деликатеси са представени на от изложители от България, Франция, Италия, Гърция, Холандия, Белгия и други държави, между които и Австралия и Нова Зеландия. Сред най-търсените продукти са сирене от магарешко мляко, барбекю, зехтин, маслини и пресни млечни продукти от местни производители.

В рамките на програмата изложителите ще дискутират възможностите за кариери и актуалните проблеми на хранително – вкусовата индустрия. Ще бъдат наградени и най-популярните вина и храни.

И тази година яркото присъствие на италиянски производители е видно на щанда „Вкусът на Италия“. Посетителите имат възможност за дегустации на традиционни за страната храни и напитки, като особено търсени са вината.

Погледите събраха типични за региона на Тоскана кафе и вина на фамилия Бочели. Сред големите изкушения са и обезкостено месо, овкусено с ароматни билки и характерни за Италия подправки, салами, кашкавали, ликьори, пасти и консерви, както и червени портокали. Традиционна поркета, приготвена по стара римска рецепта, изкушаваше гостите на борсата.

Тази година повече от 30 италиански компании представят продуктите си. За пръв път се предлагат и био храни.

Трите изложения се провеждат паралелно с „Арга“, изложение за интериорен дизайн „Диабла“ и изложението "Апи България". Изложбите могат да бъдат разгледани всеки ден от 10:00 до 18:00 и в неделя до 14:00 часа, а посетителите ще могат да участват и в томбола с награди.