Квадратният метър земя в центъра на Пловдив се търгува средно за 1200 евро. Това показва поглед върху пазара за недвижимо имущество, който е белязан от истеричен и исторически опит за разпродажба на последните незастроени късчета земя в централните части на града.

До преди няколко години все още имаше свободни терени в кв. "Каменица 1", заключен между бул. "Цар Борис III Обединител", бул. "Христо Ботев“, „Източен“ и „Мария Луиза“. Опънати винили с реклами на строители и инвеститори около голяма част от тях обаче показват, че скоро ще бъдат издигнати кооперации.

В централните части се запълват поголовно почти всички подобни терени, още повече, че голяма част от тях позволяват строеж на калкан. Логично, това води и до по-голямо РЗП, което се изтъква като мотив у продавачите са високите цени.

Оферта за един от последните незастроени парцели в кв. „Каменица 1“ търси купувач на терен с площ от 414 кв.м срещу цена от 485 000 евро или с други думи малко под 1200 евро за кв.м. Според спецификациите парцелът е предназначен за жилищна сграда и позволява бъдещо РЗП от 1600 кв.м., което представлява кинт до 4.

Парцел от 225 кв.м. в района на Здравната каса в Пловдив, която се намира в Широк център,  с очаквано надземно РЗП около 450кв.м. или кинт 2 пък се търгува за 280 000 евро, което е над 1200 евро за кв.м.

На тепетата, въпреки че строителство е обвързано с повече регулации, цените скачат още повече. Терен от 300 кв.м. на Бунарджика с очаквано РЗП от около 500кв.м., кинг 1.6, търси купувачи за 462 000 евро или над 1500 евро за кв.м.

Видно от пазара е, че колкото по-малки са парцелите, толкова по-скъп излиза и кв.м. При едни от последните големи парцели в широк център на града, цената пада до 300 евро за кв.м., но необходимите инвестиции са непосилни за дребния и среден бизнес.

В бума на строителството през 2006-2007 имаше същата тенденция за изкупуване на парцели със стари къщи в кварталите, бутането им и изграждане на кооперации. Към момента изборът логично е далеч, по-малък, но цените и намеренията на инвеститорите много напомнят именно периода преди голямата криза.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.