Кризата с турската лира продължава. Валутата на южната ни съседка отново се срина, като достигна цените отпреди месец – 27- 28 стотинки. Както TrafficNews.bg съобщи в средата на август, лирата в Пловдив свърши и в продължение на около седмица можеше да се намери само в две-три чейндж бюра в града на 31-32 стотинки. „Няма откъде да я вземем, обменните бюра в Турция са затворени”, обясниха тогава служители на чейнджове. И разказаха, че само за 24 часа лирата паднала до 27 стотинки. Пловдивчани започнали да купуват и за няколко дни всички наличности се изчерпали.

В момента ситуацията се повтаря. Разликата е, че сега лири има, но заради ниския курс повечето чейндж бюра не искат да продават. И по таблата срещу курс продава все още стои празно поле, или е отбелязано „по договаряне”. При интерес от купувача, вътре му обясняват, че 10 лири струват 2.80 лв.

Очакванията обаче са в следващите дни тази валута да се стабилизира, след като вчера Централната банка на Турция рязко вдигна основния лихвен процент до 24%. Преди промяната лихвата беше на ниво 17,75%. Банката подчерта, че е възможно приемане на допълнителни валутни мерки, ако е необходимо.

Скокът е с много повече от това, което очакваха анализаторите. Предварителните прогнози на икономистите, участвали в проучване на Thomson Reuters, бяха средно за увеличение от 22%. Турската лира скочи рязко след излизането на новината, поскъпвайки с 5.3% спрямо долара, в сравнение с нивото на затваряне от миналия ден. Акциите на турските борсови компании също поскъпнаха, като основният индекс BIST 100 нарастваше с 1.1%, а банковият индекс скочи с 4.2%, информира FT.

Решението на Централната банка на Турция дойде малко след като президентът на страната Реджеп Ердоган заклейми високите лихвени проценти като “инструмент за експлоатация”.

Турция се бори с нарастващата инфлация, която достигна близо 18% през август. Лирата, която пострада от конфликта между турското правителство и Доналд Тръмп, както и от опасенията за състоянието на турската икономика, е изгубила близо 38% от стойността си от началото на годината.

 

Турската лира свърши в Пловдив СНИМКИНяма откъде да я вземем, тъй като и обменните бюра в Турция са затворени, обясниха служители на чейнджове