14 организации от сферата на туризма предлагат конкретно име - Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм, към настоящия момент - за министър на туризма. Припомняме, че Мартин Захариев бе предложението за министър на туризма в кабинета Николай Габровски - експертен кабинет, предложен от ГЕРБ в предишното Народно събрание. 

В Отворено писмо, адресирано до ротационния премиер Мария Габриел, както и до лидерите на политическите сили, които участват в разговорите за кабинет, заявяват, че трябва да се сложи край на политическите назначения. В момента се водят преговори за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ, след като акад. Николай Денков подаде оставка преди седмица в изпълнение на споразумението на ротация. Едновременно с това тези туристически организации изразяваха неведнъж недоволството си от министър Зарица Динкова, сочена като номинация и близка до "Продължаваме промяната". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече също насочи критиките си към нея, като един от най-пътуващите министри в кабинета. 

14-те организации припомнят, че браншът е бил сериозно ударен от ковид пандемията, след затварянето тежки и труден период е продължил, а браншът бил изправен пред нови предизвикателства. Като такива се изтъкват "войната в Украйна", която продължава вече две години, както и се говори за "чутовна инфлация", "несигурна бизнес среда в България" и некомпетентното управление на сектора през последните години.

14-те организации заявяват, че множеството кризи са ги обединили, а и са убедени, че е дошъл моментът туризмът да стане национален приоритет не само на думи, но и на дела. "Начело на министерството трябва да застане доказан експерт, на когото браншът има доверие и който притежава качествата да го поведе в правилна посока, да осъществи дългоочакваните реформи и да го позиционира в по-благоприятна позиция спрямо основните ни конкуренти", пишат организациите.

Формулират се и 10 основни приоритета, които Мартин Захариев и екипът му трябва да реализират в рамките на пълния срок на мандата:

  1. Приоритизиране на сектора на туризма като държавна политика и съответното му достойно финансиране в Бюджет 2025 г.
  2. Изцяло нова национална стратегия за устойчиво развитие на туризма.
  3. Консолидация на туристически сдружения - създаване на Нациноална хотелиерска и ресторантьорска камара и Национална туристическа организация.
  4. Дигитална трансформация
  5. Нов маркетинг подход и изграждане на Бранд България
  6. Дуалното обучение и платени стажове
  7. Създаване на Гаранционен фонд за обезпечаване на отговорността на туроператорите
  8. Улесняване на издаването на е-визи
  9. Фокус към националните курорти като лицето на българския туризъм и развитието им като целогодишни дестинации.
  10. Активна законодателна дейност.

Обръщението е подписано от организациите:

Национален Борд по Туризъм (НБТ)

Българска Туристическа Камара (БТК)

Българска асоциация за туризъм (БАТ)

Сдружението на Заведенията в България (СЗБ)

Българската Асоциация на Заведенията (БАЗ)

Браншова асоциация на ресторантьорите - София

Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Благоевград

Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи

Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите - Сливен

Сдружение по туризъм - Кюстендил

Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите - Кърджали

Съюз на хотелиерите и ресторантьорите - Ямбол

Сдружение хотелиери и ресторантьори - Пловдив

Сдружение хотелиери и ресторантьори - Силистра