Къщите в покрайнините на големите градове стават все по-атрактивно място за живот. Пловдив не прави изключение, а имотите в Родопската яка от години се радват на сериозен интерес.

Ковид вълната и локдаунът превърнаха къщите в селата във все по-търсена алтернатива, а редица ваканционни имоти се превърнаха в домове за българите. Тези тенденции, високия интерес към къщи в близост града и оскъпяването на пазара, заради покачването на цените на материалите, доведоха до логичното поскъпване на къщите в близкия периметър на Пловдив с близо 20% за година.

В Белащица и Марково средната цена за квадратен метър вече е около 1500 евро при обзаведените жилища в добро състояние. В нетно изражение обзаведена къща от около 200 кв.м. с двор започва от 300 000 евро. Новото строителство обаче също поскъпва и трудно може да бъде намерен имот под 1200 евро за кв.м. 

Приблизително 1200-1300 евро за кв.м. е и средната цена на имоти в Браниполе, Брестовица, Златитрап, Първенец и други близки села до града под тепетата. 

Дефицитът на предлагаеми имоти доведе до сериозно оскъпяване и на къщите във високопланинските села на близки разстояние до около 30 км от Пловдив. Дедево и Бойково са типичен пример за пазара. Има огромен интерес към закупуване на имоти в тези местности, но почти липсват такива. Ако излезе приемлив имот, той се обявява на високите цени от около 500 евро за кв.м. и поради липса на конкуренция, купувачите са длъжни да го купят. 

В Дедево се продават няколко много компромисни имота, които не представляват монолитни къщи с акт 16. Средната им цена е 40 000 евро. Липсват обаче уредени семейни къщи, към каквито има интерес от купувачи. В Бойково в момента се продава къща от 265 кв.м с двор от 500 кв.м. за 230 хиляди евро. Продължава да се търси инвеститор и за семейния хотела в началото на селото, който разполага с 10 стаи за настаняване, ресторант и басейн. Цена му е 1 250 000 EUR или 1315 евро за кв.м.

Въпреки високите цени, сключени сделки не липсват, а по впечатления на брокерите търсенето продължава да изпреварва предлагането. Инвеститори пък масово се опитват да запълнят дефицита с изграждане на комплекси от къщи. Българите обаче предпочитат самостоятелни къщи, сочат още наблюденията на анализаторите на пазара на имоти.