Шест изложения бяха открити днес в Международен панаир Пловдив. От днес до 25 февруари посетителите на Международен панаир Пловдив ще могат да дегустират храни, вина и българска ракия, да разгледат интересни елементи от модерния интериорен дизайн, както и земеделска техника и да закупят чист български мед.

Всичко това се случва в рамките на международните изложения за винопроизводство – „Винария“, селско стопанство – „Агра“ , както и международната изложба за храни, опаковки и технологии „Фуудтех“. Паралелно с тях се провеждат и националната изложба за пчеларство – Апи България, както и изложбата за висококачествени италиански храни и напитки „Вкусовете на Италия“.  За пръв път се организира и Национална платформа за продуктов и интериорен дизайн „Дибла“.

Повече от 600 изложители ще вземат участие в изложението „Агра“ , което очаква около 45 000 посетители.  Сред най-силно представените от общо 24 държави участнички са Гърция, Турция и Германия. Повечето от фирмите са свързани с растениевъдство и животновъдство, следвани от представители в сферата на научна дейност, услуги и информация. Посетителите могат да видят елитни породи животни - риби, пилета, зайци, агнета и теленца. Най-интересни за гостите бяха демонстрационните машини, които нагледно показваха различни процеси в растениевъдството и всички сфери на земеделието.

  

        

Тазгодишните изложители във „Винария“ са представители на 8 държави. Изложението, което се провежда заедно с „Фуудтех“ представя разнообразна селекция от вина, зони за дегустации, както и бутикови вина. Особен интерес пробуди и фирма производител на алкохолни чайове. При представянето на новия продукт изложителите наблегнаха и на интересния метод на производство, при който напитката не губи свойствата нито на чая, нито на алкохола. Бяха представени съвременни технологии и машини за производството на храни и напитки. Автомобил на годината за 2018, ISUZU D-Max пък демонстрира своята практичност в превоза на винени бъчви.

Повече от 40 представители на различни държави взеха и участие във „Фуудтех“. В рамките на форума бяха представени местни храни и производители, както и техника за производството на продуктите. Гостите дегустираха млечни и месни продукти, но най-голям беше интересът към италианските продукти, представени във „Вкусове от Италия“. Маслини, сирене, песто сос и сладкарски изделия попаднаха в най-предпочитаните от българите продукти. Истински фурор предизвика изработването на място на сладки от бадеми, които с аромата си допринесоха за уютната атмосфера в палатата.

Изложението за интериорен дизайн „Дибла“ е едно от най-очакваните събития. В палата 8 посетителите могат да намерят всичко за дома – от настилки, декоративни мазилки и луксозни облицовки, през обзавеждане, до декорации и ръчно изработени предмети за дома. Един от акцентите на изложението е финландската къща, която гостите могат да пробват. Отопляемите дървени мобилни постройки, които приличат на закрити беседки и съдържат кухненско оборудване са на цени между 10 000 и 13 000 лв по време на изложението. Домакините пък могат да си запишат час за демонстрация на иновационна немска технология за почистване, в която представители на фирмата да посетят дома им.

Мегаизложението бе открито днес, а сред официалните лица бяха заместник-министрите Валери Симеонов и д-р Лозана Василева, както и кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.

„Радвам се да открия изложението Агра, което събира на едно място най-популярните в цяла Югоизточна Европа високи технологии и се радва на широка популярност, висок авторитет и доказано присъствие на страните от Европа, САЩ, Австралия и дори Нова Зеландия“ – сподели д-р Лозана Василева – зам. –министър на земеделието, храните и горите. Министър Василева сподели още, че някои от световните лидери във винопроизводството са представени в рамките на „Винария“, а сред утвърдените имена има и много нови. Българското земеделие пък се развива в изключително динамична среда. Огромен принос има и „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“, особено тази част от програмата, касаеща инвестиции и маркетинг. Планираната субсидия по програмата възлиза на 1 млрд. лв., а 2 млн. от тях вече са изплатени. Получени са повече от 7 000 заявления за субсидия с цел закупуване на техника и оборудване. Официални делегации посетиха и панаирните палати, в които се провеждаха различните изложби.

В следващите четири дни всеки, който посети изложенията ще открие по нещо за себе си, своя бизнес или домакинство.