Дни преди Великден големите хранителни вериги в Пловдив са изрядни. В магазинната мрежа няма развалени храни, а етикетите и документацията отговарят на всички изисквания. Това показа днешната проверка в няколко търговски обекта, която бе извършена от Областна дирекция по безопасност на храните и Икономическа полиция.

До 6 май инспекторите от областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна ще проверят обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища.

Инспекциите се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

"Гледаме данните за произход, условия за съхранение, придружаващи документи, срокове за годност. Така че предлаганата в търговската мрежа храна да бъде безопасна и безвредна за потребителите", посочи пред TrafficNews д-р Мария Бочукова, главен инспектор отдел "Контрол на храните" към Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за произхода на животните, се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели. За месото от България здравната маркировка е със син цвят, за вносното – с червен. 

"Не е противоречие на закона маркировката на вносното месо да бъде и с кафяво-червеникав цвят. Няма да се налагат санкции. Единственото, което можем да предприемем, е съгласно заповедта на изпълнителния директор да дадем препоръка да се предлага месо със съответния цвят", обясни д-р Бочукова.  

Дежурни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите по време на празниците. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители. Номерът на горещия телефон на БАБХ е 0700 122 99.

Ако се установят нарушения – агнешко месо или яйца без маркировка, документи или данни за произход, те автоматично ще бъдат иззети и унищожени.

"Тъй като няма гаранция за тяхната безопасност и безвредност", обясни инспекторът. На търговеца, който предлага подобна стока, пък ще бъде наложена парична санкция.   

Д-р Мария Бочукова разказа куриозен случай, на който се натъкнали с колегите й преди няколко години.

"Проверявахме голяма търговска верига. Оказа се, че от животновъдния обект яйцата са дистрибутирани от фирма, занимаваща се с авточасти. В кочана на фактурите им редом с автоуслугите пишеше и "яйца". Дистрибуторът не беше регистриран по закона за храните, а служителите нямаха здравни книжки. Оправдаваше се, че не знаел. Често пъти се натъкваме на такива недобросъвестни прекупвачи и съответно те си понасят цялата строгост на закона", категорична е д-р Бочукова.