При липсата на чужди инвеститори през последните години в България сега в подготовка е поредна сделка между български играчи: основателят на холдинга от болници "Булфарма"

Д-р Михаил Тиков, който държи верига от болници у нас, планира да стъпи в бизнеса с търговия на автомобили. Собственикът на "Пълмед" основава и от години ръководи многомилиардния холдинг "Булфарма", през който развива сериозен фармацевтичен бизнес, търговия с медицински стоки и апаратура, както и верига от болници в редица областни градове у нас. 

Сериозните печалби от медицинската сфера, той реинвестира в недвижими имоти и разви съвсем нов клон в бизнеса си. 

Нов фокус за инвестиции до дни ще стане търговията с недвижими имоти. Тиков е заявил намерение да закупи дилърът на "Nissan" в България - „Н АУТО СОФИЯ“ ЕАД. Дружеството извършва дейност в областта на внос, продажба и сервиз на автомобили, внос и продажба на резервни части за автомобили, лизингова дейност с японските автомобили. Негова дъщерна фирма, която също е обект на сделката, е най-големият дилър на Renault и Dacia "Еспас Ауто". Компаниите са с оборот от над 100 млн. лева годишно. 

Инвестиционното намерение за разрастване на бизнеса на Тиков, което по смисъла на закона представлява концентрация, е депозирано в Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да оцени има ли риск за монопол на пазара. 

Междувременно мажоритарният акционер на продавача „АВТО ЮНИОН“ АД Асен Христов планира да придобие българския бизнес на енергийният холдинг CEZ.