Земетресенията в южната ни съседка Турция напомниха на света как само за една минута целият ти живот може да се преобърне на 180 градуса. Приоритетите в материален план, които хората са имали до вчера - дом, придобивки - губят всякаква стойност. 

По традиция българите са свикнали да разглеждат покупката на жилище за една от най-важните стъпки в живота си. За разлика от много нации, огромен процент от хората у нас притежават имоти, а имуществото е един от най-традиционните начини за инвестиция на спестяванията, тъй като се счита за сигурно вложение. 

Оказва се обаче, че едно земетресение може да заличи градове за броени секунди и всичките ни имоти и материални придобивки да бъдат унищожени за секунди. Представете си, че днес си купувате жилище - с и или без ипотека, а утре сградата се срутва. Останали сте без пари, без имущество и без дом. 

Ето защо мнозина българи започнаха да мислят за методи на защита, изправени пред болезнената действителност, че преди две седмици потърпевши бяха нашите "комшу" в Турция, но утре може да сме ние.

Банките например отдавна задължават хората, на които отпускат ипотечен кредит, да сключат задължителна застраховка на жилищата. Тя обаче е в полза на кредитора, т.е. на финансовата институция, която е отпуснала заема. 

Освен всичко останало заради огромната инфлация у нас и рекордното поскъпване на имоти от последните няколко години, цените на застрахованото имущество, отдавна са други. И ако банката я интересува просто да си получи конкретната сума пари с лихвата, то вие едва ли ще сте доволни, ако имотът ви за 200 000 евро изчезне, а вие получите далеч по-ниско обезщетение по застраховка. 

Затова трябва да се имат предвид няколко важни аспекта при застраховането на имущество. Първо, всяка година трябва да се прави нова оценка, както на цената на имота, така и на цената на имуществото в него. Така ще има реална застрахователна сума, която да покрие справедливо евентуални щети. 

На второ място, при сключване на застраховката има редица различни покрития, които собственикът на имот може да избере. Сред базовите са наводнения и природни бедствия, но в тях почти никога не е включено земетресение, което се води сериозен риск и често е в отделна категория. Ако застраховате имота си и за земетресение, то от голямо значение ще има къде се намира той. Ако е в земетръсна зона, коефициентът на оскъпяване на застрахователната полица ще е далеч по-голям. Същото се касае и за имоти, за които има по-голям риск от наводнение - близо до водоеми или в зони, които преди са били наводнявани. 

Сред най-популярните покрития са още - пожари, падане на мълния, експлозия, буря, градушка, спукани тръби, удар от летателен апарат, счупени стъкла. В по-скъпите пакети се включват т.н. умишлено причинени вреди като кражба с взлом, вандализъм, палеж. Освен това човек може да включи в застрахователната си полица покритие за откраднати документи или пък за алтернативно настаняване, ако имотът не е годен за обитаване. 

Всеки допълнителен риск, който се включва в пакета, оскъпява с различни ставки крайната цена на застраховката. 

Проверка на TrafficNews показва, че средно за апартамент от около 110 кв.м. в Пловдив, който застраховаме като сграден фонд за около 220 000 лева и движимо имущество са около 53 000 лева в него /или общо застрахователна сума 273 000 лева/, цената на пълен застрахователен пакет е около 20-40 лева месечно. Пакети с по-малко рискове, на същата застрахователна стойност, се продават на около 15-20 лева месечно. 

Ако разгледаме по-малък имот с по-евтино обзавеждане и вещи в него /обща застрахователна стойност около 160 000 лева/, цените могат да варират между 9-25 лева/месечно. 

Всичко зависи разбира се от това на каква застрахователна стойност решим да застраховаме имуществото. Ако искаме да е на пазарни нива, ще трябва да се бръкнем двойно. 

Застрахователите очакват да има повишено търсене за сключване на застраховки на имущество в близките месеци. Такова е регистрирано и в селата в Пловдивско след наводнението това лято.