Главният изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев е “Мистър Икономика”, Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк” е “Мисис Икономика” за 2019 г. Бизнес оскарите бяха връчени тази вечер на церемония в “София Тех Парк”, съобщава 24chasa.bg. Конкурсът се организира от най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Вицепремиерът Марияна Николова връчи наградата на “Мисис Икономика” като отбеляза, че икономиката на България върви нагоре.

“Желая успех и през следващата - 2020 г. да се поздравим за заслужените резултати”, каза Николова. “Това да съм номинирана в категорията е чест, а това да държа статуетката е отговорност, която смело поемам, защото зад мен стои целият екип. Това е екипна награда. Сега е моментът да благодаря на всички над 4000 служители на “Уникредит булбанк в България”, каза Петкова.

Тя благодари и на клиентите: “Всяка втора компания в България е клиент на “Уникредит”, каза тя. “Това е първата значима награда, която получавам. И която ме задължава всяка година с екипа си, да показвам, че я заслужавам”, заяви Петкова.

Министърът на финансите Владислав а Горанов награди Атанас Добрев. “Част от бизнесите на КРИБ е да пресъздават добрите новини в икономиката. Днес е празникът на добрите новини. Късно вечер да се информираме какви добри неща инициативните българи са постигнали”, каза Горанов. Според него българското общество е по-успешно, отколкото се възприема. “Много ми е лесно да говоря добри неща, не толкова лесно да ги обещавам. Не е хубаво да се самобичуваме като общество”, каза той. И добави: “Имахме лош преход, за това и сме в по-лоша позиция от държавите, с които стартирахме заедно в началото на 90-те.

Добрата новина е, че освен че българската икономика расте, че българите знаят как това се случва – с повече рационалност и усилия. Господин Атанас Добрев е един от добрите примери. Той успя да убеди с неговата работа в една българска компания, международни инвеститори, които никога не са си представяли, че ще платят толкова много пари за една българска компания”, заяви Горанов.

“За мен е чест и отговорност тази най-висока икономическа награда в България”, каза Атанас Добрев. “За да сме най-големият телеком в България, ние инвестирахме над 2 млрд. лв. Телекомът работи за цифровата инфраструктура, заедно с транспортната. Двете са артериите на икономиката, които ще позволят да се движим все по-бързо”, допълни той.

Той пожела на всяка една индустрия да се замисли за своята цифровизация и да трансформира собствения си бизнес. “Това, което ни очаква следващите години, е трансформация”, добави победителят.

“За мен е чест за пета поредна година да открия конкурса “Мистър и Мисис Икономика. Това е нашият Оскар на бизнеса, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Радвам се, че отново УС на КРИБ успя да подбере всички номинирани и да излъчи победителите, допълни той.

“Цифрите говорят сами по себе си. Това, което бизнесът прогнозираше, за щастие и правителството - имаме над 3.5% ръст на БВП. Това, което обещахме на министър-председателя - ръст на средната заплата, мисля, че също постигнахме”, добави Домусчиев.

Освен големите награди Мистър Икономика и Мисис Икономика, най-успешните предприемачи и мениджъри получиха отличия и в още няколко категории. В тази за “Индустрия” наградата връчи Тим Курт директор на “Аурубис България” на Ангел Желязков, изпълнителен директор на “Биовет”. За “Финанси и застраховане” приза грабна Михаил Антонов, управител на “АВВИ” ООД. Наградата за “Търговия и услуги” бе връчена на Йордан Чорбаджийски, търговски директор на “Черноморско злато” от Любомир Пейновски собственик на “Клийнтех България”. За “Транспорт и логистика” като победител бе определен “Гопет Транс”. Наградата взе Мариела Белитова, регионален директор на България и Гърция. В категорията “ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси” отличието грабна Ли Дзин, генерален мениджър на “Хуауей Технолоджис България”.

Победител за “Корпоративна социална отговорност” стана Адвокат Свилена Димитрова, председател  на Българска болнична асоциация и проекта национална класация „Най-добрите болници“. За “Консултантски бизнес/услуги” отличен бе адвокат Наталия Димитрова, управляващ съдружник в “Димитрова и партньори”. При “Земеделие и хранителна промишленост” отличието бе за Иван Папазов, изпълнителен директор на „ВП Брандс Интернешънъл“

Специална награда получи “Кока-Кола” заради инвестициите и разширяването на броя на работните места. Над 200 млн. лв. са инвестирани в завода на предприятието в Костинброд, а там работят 2800 души. Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи специален приз на Марина Вълканова “Минстрой Хотели”. Стоян Ставрев, управител на Българска консултантска организации, бе отличен за принос в развитие на европейските фондове в България.