Сделката е факт! Шел взима пет бензиностанции в Пловдив след решение на КЗК

Обектите пустеят вече близо година

10.10.2023 20:00 35028 0
Сделката е факт! Шел взима пет бензиностанции в Пловдив след решение на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията най-накрая разреши една от най-големите сделки на пазара на горивата в Пловдив. 5 от бензиностанциите, които до края на годината функционираха под бранда на "Газпром", ще станат част от веригата на Shell.

Припомняме, че руската верига изпразни обектите си след наложените санкции в началото на годината. Бензиностанциите бяха изцяло изпразнени и до днес са в същия вид. Собствеността им е на пловдивската фирма "Емко-М", от които "Шел България" декларира желание да придобие пълен контрол с договор за наем.

Сделката, която включва магазини за бързооборотни стоки в бензиностанциите, няма за ограничи конкуренцията на пазара на дребно на горива в страната, заключва становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в съобщение, публикувано на нейния уебсайт. 

Обектите, които "Шел" ще вземе са, на ключови локации в града:

- Бензиностанцията на бул. "Христо Ботев" - сградите, съоръженията и терен от 1450 м2 в подножието на Младежкия хълм. 

- Бензиностанцията  бул. "Васил Априлов" № 95-А, разположена на терен с площ от 2509 м2.

- Бензиностанцията на бул. "Санкт Петербург" - терен с площ от 4519 м2 в непосредствена близост до кръговото на SPS;

- Бензиностанцията на кръстовището на бул. "Никола Вапцаров" и с бул. "Македония" - парцел с площ от 3264 м2;

- Бензиностанцията на кръстовището на Пещерско шосе с бул. „Копривщица“, с площ от 2091 м2;

Според КЗК при реализиране на сделката пазарният дял на „Шел България“ АД при търговията на дребно с горива ще бъде под 15%, както на национално ниво, така и на територията на област Пловдив. В град Пловдив, дружеството също не е водещо по продажби сред основните вериги, представени в града. На следващо място, броят обекти, които Шел ще оперира след осъществяването на сделката, в Пловдив е съизмерим с броя на обектите, оперирани от неговите конкуренти. Допълнително, на територията на града оперират и множество бензиностанции, самостоятелни обекти, които не са част от вериги. 

Именно затова сделката за концентрация е одобрена от Регулатора. Обявен е 14-дневен срок за обжалване на решението пред съда. 

Базираната в Пловдив „Емко-М“, в която съдружници са Кольо Паничарски и Емил Мирчев, генерира приходи в размер на 1,4 млн. лева през 2019 г. в сравнение с 1,9 млн. лв. през предходната година, става ясно от последния ѝ годишен финансов отчет, публикуван в търговския регистър. Двете фирми имат отношения - преди около 20 години марката „Емко-М“ изчезна от Пловдив, тъй като собствениците подписаха договор за фрайчайзинг именно с „Шел“. Той бе за наем на бензиностанции. По-късно обектите на „Емко-М“ бяха отдадени на франчайз на руската „Газпром“ чрез сръбското ѝ дъщерно дружество. 

Shell с централа в Лондон присъства в България от 1991 г. насам, като развива дейност в търговията на дребно с моторни горива, доставките на авиационно гориво, както и в проучването и добива на нефт и газ. В момента компанията има 106 обекта в България. 

 
Изпрати новина