Разместването на слоевете в ресторантьорския бранш в Пловдив продължава. Макар и след края на извънредната епидемична обстановка, редица собственици на известни заведения в града под тепетата търсят на кого да продадат бизнеса си. По време на пандемията много ресторанти, кафенета и клубове затвориха врати. Последваха няколко опита да бъде възстановен нормалният темп на работа, но в крайна сметка изобилието от обекти в сектора започна да се регулира по естествен път.

И към днешната дата много от заведенията, макар и функциониращи, се предлагат на пазара. Някои от бизнесмените продават само оборудване, обзавеждане, бранд и бизнес модел, а други и сградния фонд, стига да е техен. 

Сред известните заведения, които търсят нови собственици са ресторант "Златната круша", чиято обявена цена без сградата е 60 хиляди евро. Нови собственици търси и  бар-кафето в Дома на културата "Борис Христов" - "Винтидж Хаус". Цената за фирмата, обзавеждане и оборудване е 42 хиляди евро, а помещението е с договор към Община Пловдив за наем.

Справка в сайтове за имоти показва, че заведенията, които се продават в Пловдив, са над 60. Сред тях са малки кафенета и големи ресторанти, чиито цени са във високия сегмент. Заведение от 120 кв.м. на Главната на Пловдив се продава за 360 хиляди евро, ресторант в "Кючук Париж" за 486 хиляди евро, бар "Корнер" в кв. "Мараша" за 158 хил. евро. 

Малко над 200 хиляди евро струва китайският ресторант, разположен в Маркет центъра на ул. "Капитан Райчо". Продължава да се продава и сградата на рок бар "Даунлоуд", разположена над Римския стадион. 

Сред причините за продажба на много заведения в Пловдив са високите цени на имоти, както и дългите ефекти от пандемията. Предстои да стане ясно дали ще има сериозни рокади в бранша и дали ще има желаещи да поемат бизнесите и сградите към тях.