Консервната фабрика в Белащица, която произвежда лютеница и кетчуп и е построена само преди няколко години, отново е пусната на търг от частен съдебен изпълнител, заради големите дългове на компанията собственик „Хера трейдинг“. Задълженията на фирмата все още не са погасени, макар да има образувано изпълнителното производство.

Макар търгът да е обявен като първа публична продан, това съвсем не е първия опит за продажба, организиран от частен съдебен изпълнител Мариана Кирова. Фабриката за първи път беше предложена на търг в началото на 2022 г. при първоначална цена от 4,6 млн. лева, но не се намериха купувачи. Последваха още няколко неуспешни опита за продажба. Цехът беше пуснат на търг за последно през месец август тази година, но и тогава купувач не се намери. Публичната продан преди два месеца стартира от 3 679 854 лева, (1 881 479 евро), а в настоящия търг наддаванията ще започнат от 3 884 309 лева, което са 1 986 015 евро.

Фабриката се намира на терен от 3 декара в местността „Бялата пръст“ в Белащица и включва двуетажна сграда със застроена площ от 1341 кв. м. и разгъната застроена площ от около 4000 кв. м. Продава се и с цялото си оборудване, включително хладилни отделения и специализирани машини.

Фабрика за кетчуп и лютеница в Белащица тъне в разруха, цената падна под 4 млн. леваБазата е със застроена площ от 1341,84 кв. м. и РЗП от близо 4000 кв. м.

Строежът на предприятието започва през 2016 г., с капацитет за производство на 675 тона доматени и пиперкови концентрати и 2500 тона лютеница, кетчуп и други сосове годишно. Собственикът на „Хера трейдинг“, Жана Генчева, кандидатства за европейско финансиране чрез Държавен фонд земеделие и получава субсидия от 2,9 млн. лева.

Фабриката е ипотекирана за над 3 млн. лева, но Генчева спира да изплаща кредитите и предприятието е предадено на съдебен изпълнител. Освен това е наложен запор от НАП заради неплатени задължения.

Настоящият търг започва на 5 ноември и ще продължи до 5 декември тази година. Евентуалният нов собственик на фабриката ще бъде обявен на 6 декември в Районен съд –Пловдив, където ще бъдат отворени предложенията.

Четвърти опит ЧСИ да продаде фабрика в Белащица за 4 млн. лева

Заради дългове: Пуснаха нов търг за продажба на фабрика в Белащица за над 4 млн. лева