Частен инвеститор иска да създаде ферма за влечуги, гризачи и инсекти в село Чоба, община Брезово. Инвестиционното намерение предвижда в специална сгада да бъдат заселени до 3000 змии и гущери, близо 10 000 мишки и плъхове, както и до 30 000 хлебарки и червеи.

Инвестиционното предложение предвижда изграждане на еднофамилна жилищна сграда и ферма за влечуги, гризачи и инсекти, в имот с обща площ от близо 3 декара. В парцела се предвижда да бъдат изградени една жилищна къща с РЗП от 260 кв.м, както и още две сгради, в които ще бъдат разположени две ферми за животните, с общо РЗП от 1120 кв.м.

Във фермите ще се отглеждат и развъждат влечуги, гризачи и инсекти с цел продажба и провеждане на лабораторни опити. 

Видовете гризачи предвидени за отглеждане са лабораторен плъх (Rattus norvegicus) и лабораторна мишка (Mus musculus). Броят им ще е около 10 000 и ще се отглеждат по интензивен метод. Във фермата ще има отделно обособени помещения за отглеждане на плъховете и мишките. Те ще се отглеждат на специални стелажи с вградени клетки. Стелажите ще са оборудвани с вентилационни отвори и гравитачна водна система, вградено корито за храна и заключващ механизъм. 

Сред влечугите предвидени за отглеждане са кралски питон (Python regius), мрежест питон (Puthon reticulatus), млечна змия (Lampropeltis triangulum) и леопардов гекон (Eublepharis macularius). Броят им ще е около 3000 и ще имат отделно обособено помещение за отглеждане на влечуги.

Предвижда се във фермата да бъдат отглеждани и около 30 000 инсекти. Сред видовете са бразилска хлебарка (Blaptica Dubia), супер червей (Zophobas Mono) и брашнян червей (Tenebrio Molitor)

Гризачите, влечугите и инсектите ще бъдат с различен произход, внасяни от държави членки на Европейския съюз (Австрия. Белгия, Германия. Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия и Швеция), придружавани с необходимите документи.

Гризачите, влечугите и инсектите ще се отглеждат интензивно. Ще се отглеждат в специални ракове, предназначени за конкретното влечуго, гризач или инсекти, където ще бъдат осигурени всичките им нужди. Ще бъдат предвидени специални помещения, за всеки вид, в кои го ще се поставят раковете.

Документи за проекта са подадени в РИОСВ-Пловдив за преценяване на необходимостта да се извърши Оценка за въздействие върху околната среда или т.н. ОВОС. От екоиспекцията са решили, че ОВОС е необходим за фермата, но все още се чака решение, с което ще стане ясно дали фермата ще има негативно влияние върху околната среда.