Пловдивски и национални превозвачи са се обединили в търсене на правата си, като фирми от страна-членка на Европейския съюз. Причината - системно забавяне на българските автобусите на сръбско-унгарска граница и неосигуряване на правото им на преминаване през еврокоридор. Проблемите са основно при нощните курсове, а понякога пътниците са блокирани на граничния пункт над 20 часа - без санитарни условия, храна и вода. Освен неудобство за пътниците, това генерира огромни финансови загуби за превозвачите, както и имиджови сривове. 

След като през уикенда 20 автобуса с български граждани бяха блокирани на сръбско-унгарската граница, ГКПП Хоргош - Рьоске, от пловдивската фирма за международни превози "Афродита" се свързаха с наш репортер, за да сигнализират, че това изобщо не е единичен случай. 

"Разликата в случая е, че в автобусите е имало деца и проблемът е ескалирал. Официалната информация е, че се провежда постоянна операция "Сухопътни граници 2018", но забавянията са от повече от година. Не можем да ползваме еврокоридора, въпреки че сме страна-членка на ЕС", коментира за TrafficNews.bg Здравко Ангелов. 

Оказва се, че усложненията за българските превозвачи на сръбско-унгарска граница датират от 2017 година, а забавянията генерират огромни загуби за фирмите. 

Именно поради това фирмите превозвачи са изпратили писмо до министъра на транспорта Ивайло Московски и до изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация" Красимир Калайджиев, в което съобщават за системните затруднения при пропускане и обработване на българските автобуси на ГКПП Хоргош, и настояват за решение на проблема. 

Според българските превозвачи проблемът не идва от унгарските власти, а от "недисциплинираните действия на сръбски, македонски и албански пътнически и товарни превозвачи, като техните автомобили блокират достъпа на Евро-коридора преминавайки през него". 

"В такива ситуации ние се обръщаме за съдействие към унгарската полиция да въведе ред и ни осигури достъп за преминаване през еврокоридора като имащи право на страна-членка. Но отношението от тяхна страна е безразлично и грубо, отказват всякаква намеса, като ни оставят да се саморазправяме с гореупоменатите превозвачи. Цитирам думи на полицията ,,ако успеете да си пробиете път ще ползвате правото си на европейски граждани и ще бъдете обслужени като такива“, се казва в писмото на потърпевшите превозвачи, под което са се подписали: "Афродита", "СП - Рачич Сие" СД, "Рино Ройд" ООД, "Ер Кона" ЕООД, "Турист Сервиз Холдинг" и "Юнион Ивкони“ ООД.

Писмото, адресирано до министър Московски, е изпратено на 27.07.17 година с обратна разписка, ала отговор към тази дата липсва. 

Екипът ни публикува в пълен обем документа с исканията на превозвачите: