Една от най-бързо развиващите се индустрии се развива на пълни обороти в Пловдив. През последните години е отбелязан двуцифрен и трицифрен ръст в сферата на IT и аутсорсинг технологиите. Това отбеляза председателят на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов пред журналисти, малко преди старта на форума See Innovation, Technology аnd Sourcing Summit. Събитието е първото по рода си, обединяващо компании от технологичния сектор и сектора на аутосрсинг бизнес услуги с висока добавена стойност. По-рано днес в хотел "Империал" пристигнаха над 300 участници и лектори от различни държави. Според Славов, посетителите са с 30% повече в сравнение с минали години, а това до голяма степен се дължи на привлекателността на Пловдив.

"Най-голямото ни постижение е, че заедно с университети, училища, местна власт и компании създадохме екосистема която започва да дава своите плодове. Открихме и много нови работни места", каза още председателят на БАА.

"През последните години Пловдив увеличава населението си с феноменални темпове. Лидери сме лидери в България. Но няколко са факторите, които правят един град жив, предпочитан за живеене и най-вече непредпочитан за напускане от страна на млади хора", допълни кметът на града Иван Тотев. Според него няма фирма от бранша, която да е стъпила в града и да не е увеличила персонала си. Развитието в сектора е особено атрактивно за младите хора, допълни Тотев.

Не са случайни всички тези инвестиции в големи офис сгради. Преди няколко години в града нямаше нито една бизнес сграда клас А, каза още кметът и пожела на гостите да успеят да разгледат града. 

Припомняме, че в рамките на форума за четвърти път ще бъдат връчени и българските технологични Оскари – наградите за иновации, технологии и аутсорсинг за 2019 година. Интересът към наградите за иновации, технологии и аутсорсинг за 2019 година отбелязва 30% ръст в сравнение с миналогодишните кандидатури. 

В 16 категории ще бъдат отличени най-добрите компании, проекти и продукти, сред които софтуерна компания на годината, най-добър работодател в сектора на технологиите, старт-ъп компания на годината и др. Авторитетно жури от международни специалисти оценява кандидатурите,а победителите ще станат ясни по време на специалната гала вечерята.

Специален гост на събитието ще е д-р Даниел Съскинд, който ще предизвика присъстващите с мотивационната си реч на тема „Бъдещето на професиите“. Преподавател в Оксфорд и бивш главен съветник на британското правителство, д-р Съскинд е съавтор и на бестселъра „The Future of the Professions“. В книгата той изследва влиянието на технологиите и особено на изкуствения интелект върху професиите и обществото като цяло. Участията му в TED Talk за бъдещето на работните процеси са гледани повече от 1.4 милиона пъти.

Футуристът Мартин Везовски и главен дизайнер на SAP е другият специален гост на събитието. Той ще представи своята визия как можем да начертаем, изградим и вдъхновим бъдещето, в което искаме да живеем. През 2017 г. Везовски е отличен в Топ 100 на иноваторите в Германия с титлата „Софтуерен визионер“.