Пловдив се сдоби с една от най-модерните медицински бази за лечение на всякакви очни проблеми и болести. С тържествена церемония днес беше открита официално новата сграда на очна болница „Луксор“.

Новата девететажна сграда на клиниката с площ от 6000 кв се издига на мястото на емблематичната през миналия век кафе сладкарница „Луксор“, откъдето идва и името на очната болница. Тя беше открита с рязане на две ленти. Едната, беше прерязана от официалните гости и собственикът д-р Димитър Тасков. Втората беше символ на приемствеността в семейството офталмолози и логично ножиците бяха в ръцете на д-р Тасков, двамата му синове и лекари Тодор и Георги Таскови и техните деца.

Пловдивският митрополит Николай извърши водосвет в присъствието на кметa на Пловдив Здравко Димитров, областния управител Йордан Иванов, екипите на болница „Луксор“ и СОБАЛ „Д-р Тасков“, както и множество гости, сред които известни бизнесмени, както и много популярни личности от културните, политическите и обществените среди.

„Радвам се, че успяхме да направим новата сграда в този и вид. Надяваме се в нея пациентите ни да получат по-добро и по-качествено лечение. Направихме новата сграда, за да може да изпитваме удоволствие от нашия труд, тъй като ние основно живеем и работим в тази болница. Когато направихме частна болница „Луксор“ през 2004, тя беше едва втората частна болница в Пловдив. Понастоящем частните болници са много, но преди 20 години беше почти авантюристично да се инвестира в здравни заведения и в медицина. Радвам се, че понастоящем болницата продължава да бъде един от лидерите при лечението на очноболните. В нашата болница се предлага пълната гама за лечение на очни болести. Моето мнение е, че болниците принципно не са само консуматор на средства от държавния бюджет и не усвояват само пари от Здравната каса. При добро желание и добро управление, тези средства могат да бъдат инвестирани в съвременни здравни заведения, където болните да получават качествено лечение. Правим тези инвестиции, защото не искаме просто да задържим нивото, което имаме, а да го надградим. Този, който иска само да запази постигнатото, е безвъзвратно изостанал. Медицината се развива бързо и да си в крак с времето трябва непрекъснато да инвестираш в нови технологии, в апаратура и в хора“, посочи пред журналисти д-р Тасков.

 Срещу сградата на болницата е разположена училището „Пейо Яворов“, върху което е надписа „Две хубави очи, музика, лъчи“. Кметът Здравко Димитров подчерта символиката и каза, че е уверен, че от „Луксор“ ще излизат не просто две хубаво очи, а множество.

Всички гости и журналисти бяха въведени на специален тур в новата модерна болница и медицински център.

На територията на сградата са разположени 15 офталмологични и 3 специализирани диагностични кабинета, в които може да се извърши всичко необходимо за правилната диагностика на очните заболявания. Легловата база на стационара е разположена на два етажа и е с капацитет до 50 легла.

Организирани са 4 модерни операционни зали, напълно отговарящи на най-съвременните изисквания. В Отделението по анестезия и реанимация /ОАИЛ/ са разположени 5 легла с достъп до медицински газове за реанимационни грижи на пациентите.

Тъй като болницата вече има традиции в специализацията на млади лекари, в новата сграда е създадена конферентна зала със специализирана библиотека и възможности за пряко наблюдение на различни очни операции от младите специализанти.

Тържеството по откриване на новата клиника завърши в ресторанта на 6-тия етаж, където от „Луксор“ бяха приготвили почерпка за всички.