Над 50% от строителния бранш предвижда цените на имотите да поскъпнат през следващите три месеца. Това показва регулярното изследване на Националния статистически институт.

Според данни на НСИ в Пловдив през първото тримесечие на 2022 година новите жилища са поскъпнали с 4,5%, а съществуващите с 2,4% или средно поскъпване от 3,3% за жилищата. На годишна база, към края на март тази година, имотите в Пловдив са поскъпнали с 11,5% средно, като оскъпяването при новите жилища е 9,7%, а при старите 12,7%. 

Статистиката показва, че броят на продажбите в Пловдив през първото тримесечие на новата година намалява с 6%, при новите жилища реализираните сделки са 23% по-малко, а при старите имоти има повишаване на броя на сделките с 10%. Стойността на покупко-продажбите на жилища обаче поскъпват с 6%, при съществуващите жилища повишаването на стойността по сделките е 35%, а при новите жилища има намаляване на парите по сделките с 18%. Броят на извършените покупко-продажби според Агенцията по вписванията е 3534. 

Нагласите у строителите са по-позитивни и говорят за постепенно стабилизиране на сектора. През юни съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва, което се дължи на позитивните оценки на строителните предприемачи за настоящото състояние на предприятията.

Високите цени на материалите и техният недостиг продължават да са основни проблеми на бранша. Според данни за вътрешния пазар у нас, за година е имало поскъпване на производствени цени на дървени материали с 46%, на основни метали - с 38%, на метални изделия - с 27%, на химически продукти - с 60%. На международните пазари обаче цените на метала вече падат и всички браншове се надяват да има достигане от преди шоковото поскъпване. 

Сред останалите сериозни пречки за дейността на строителите продължават да бъдат несигурната икономическа среда, която за проблем посочват над 60% от мениджърите, както и конкуренцията в бранша. В една на всеки три строителни фирми има и кадрови проблеми, свързани с недостиг на работната сила. 

Въпреки проблемите, се очаква строителните темпове да се повишат. Строителните предприемачи предвиждат по-високи нива на продуктивност до края на годината. 

През последния месец обаче се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Тази негативна тенденция идва в момент на сериозно повишаване на цените на имотите, като някои от строителите бяха заложили клаузи при покупка на имоти на зелено и съответно индексираха цените по сключените договори.